З початку повномасштабного вторгнення Україна прийняла на озброєння понад 400 зразків ОВТ (озброєння та військова техніка), більш ніж 250 з яких – українського виробництва. Про це повідомив заступник Міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк кореспонденту АрміяInform.

Минулого року 34 зразки озброєння та воєнної техніки вітчизняного виробництва були прийняті на озброєння та допущені до експлуатації. У 2023 році ця кількість зросла до понад 200 зразків ОВТ, включених до арсеналу Збройних Сил України. Серед них, зокрема, безпілотні авіаційні комплекси складають 29%, бронетехніка 7%, засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) 6%, а наземні роботизовані системи 3%.

«За крайні чотири тижні профільні комісії розглянули матеріали для допуску до експлуатації у ЗСУ понад 40 українських розробок, зокрема кількох нових зразків БпАК типу FPV, серед яких є унікальні комплекси БПЛА з програмним забезпеченням, побудованим на алгоритмах штучного інтелекту, «окопний» РЕБ, боєприпаси до БПЛА різних типів — багатоцільові, уламково-фугасні, комбінованої та кумулятивно-уламкової дії», – йдеться в повідомленні.

За словами Івана Гаврилюка, найважливішу роль у збільшенні кількості нової техніки та озброєння відіграло рішення Уряду про спрощення процедури допуску до експлуатації запропонованих розробниками нових зразків ОВТ. Йдеться про зміни до постанови Кабінету Міністрів від 25.02.2015 №345, що були внесені на засіданні Кабміну 21 листопада цього року з ініціативи Міністра оборони України.

Він додав, що ця цифра не остаточна, випробування нових зразків триває безперервно, і кількість одиниць ОВТ, допущеної до експлуатації, змінюється в режимі онлайн. Приміром, нині проходять реєстрацію понад 10 зразків ОВТ, завтра ця цифра може зрости.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що потрібно для того, щоб наростити виробництво продукції для ЗСУ.