У Покровську на базі жіночої консультації запрацював Центр інтегрованих медичних та соціально-психологічних послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров'я. Такі ж Центри відкрили в Краматорську та Слов’янську. Задумку реалізовано в рамках проекту «Рівні» – повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

«Рівні» – це пілотний проєкт фонду ООН в галузі народонаселення в Україні, який реалізується у співпраці з громадською організацією «Клуб рибалок України» та за фінансової підтримки Гуманітарного тематичного фонду, урядів Швеції, Норвегії, Португалії та Франції.

«Проєкт розрахований на місцевих мешканок та ВПО, які проживають у Покровської громаді. Основною цільовою аудиторією проекту є вагітні жінки, жінки, які зазнали гендерно зумовленого насильства, та робітниці комерційного сексу. Тут зробили ремонт у двох кабінетах, були закуплені нові гінекологічні крісла, які також підходять жінкам з інвалідністю», – розповіла завідувачка консультативно-поліклінічного відділення Покровського перинатального центру Світлана Пономарьова.

У таких центрах жінки зможуть скористатися консультаціями та послугами, пов'язаними з репродуктивним здоров'ям, відвідати групи взаємодопомоги, отримати направлення до спеціалізованих медичних та соціальних установ. Клієнтки центру також матимуть можливість отримати первинну психологічну допомогу та довготривалий соціально-психологічний супровід.

«Турбота про своє здоров’я, зокрема репродуктивне, має стати нормою і культурою поведінки кожної людини та суспільства загалом. Тому ми дуже раді, що завдяки синергії міжнародних фондів та всеукраїнських громадських організацій в нашій громаді відкрився один з таких Центрів», – зазначив начальник Покровської МВА Сергій Добряк.

«Забезпечення репродуктивного здоров'я жінок в умовах війни та постійного стресу повинно бути максимально доступним для людей. Це дає шанс кожній родині народити здорову дитину в бажаний час. Окрему увагу слід приділити наданню допомогижінкам, які пережили насильство, бо, на жаль, ця тема є актуальною під час війни. Ми безмежно вдячні, що для цієї місії обрали саме Покровську громаду», – підкреслила заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в перинатальному центрі Покровська допомагають жертвам домашнього насильства.