Щорічно наприкінці осені – початку зими проводиться всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». У покровській громаді жертви насилля, крім поліції та соцслужб, можуть сміливо звертатися за допомогою і до медиків, зокрема, гінекологів. Деталі повідомила завідувачка консультативно-поліклінічного відділення перинатального центру II рівня Світлана Пономарьова.

«Лікарі та медичні працівники перинатального центру підтримують всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» та звертаються до всіх жінок нашого міста із закликом: не мовчи і тобі допоможуть», – закликає Світлана Пономарьова.

На базі перинатального центру Покровської КЛІЛ працює кабінет допомоги жертвам гендерного насилля. Він має окремий вхід і бесіди в ньому ведуться анонімно.

«У нас працює психолог, який може надати допомогу, а також всі наші гінекологи пройшли курси для надання допомоги при випадках насильства. Тому ми надаємо і гінекологічну, і психологічну підтримку», – констатує завідуючий Покровським перинатальним центром Іван Циганок.

Цей кабінет працює з 2015 року. За рік, через проблеми з насиллям, сюди звертається до пів сотні жінок. Окрім психологічної та гінекологічної підтримки, тут можна також отримати засоби контрацепції та профілактики захворювань, які передаються статевим шляхом. Телефони гарячих ліній знаходяться при вході в перинатальний центр та інші підрозділи лікарні. Номери гарячих ліній з питань запобігання та протидії домашньому насильству: 1588 або 116 123.

Жертви насильства також можуть звертатися на санпропускник КЛІЛ і до жіночої консультації. За спостереженнями лікарів найчастішим видом насилля є домашнє, і воно часто пов’язане з алкоголізмом.

«Періодично до нас звертаються жінки, які потерпають від домашнього насильства. Ми таких жінок направляємо до психолога, обстежуємо та супроводжуємо. Сімейне насильство, тобто чоловік та жінка або батьки та жінка. Фізичне насилля. Жінки у нас дуже закриті, вони вважають, що це норма – треба з ними розмовляти перш за все», – наголошує Світлана Пономарьова.

Лікарі зізнаються: часто викликати жертву на відверту розмову дуже важко. Але треба розуміти, що домашнє насилля має циклічний характер, тобто повторюється. Тож дуже важливо допомогти жертві якомога швидше розірвати це пекельне коло.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що у Покровську пройшла акція, спрямована на запобігання проявам насильства.