У Покровській громаді працюють над створенням найпростіших укриттів у закладах освіти. П’ять з них облаштовують в дитячих садках. Укриття створюють завдяки підтримці соціально відповідального бізнесу – компанії «Метінвест». Представники компанії та керівництва громади оглянули місце робіт – повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

«Роботи в цих п’яти укриттях у дитячих садочках будуть завершені до кінця року, одне вже зроблене. Також планується облаштувати як мінімум два укриття наступного року», – зазначив начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк.

Укриття створюють на місці колишніх підвалів, які до ремонту виглядали ось так.

«Ми бачимо, наскільки якісно виконані роботи. Вентиляційна система, інженерні мережі побудовані таким чином, щоб вони не заважали дітям, не створювали шуму й мали гарний естетичний вигляд», – підкреслює заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова.

Представники «Метінвесту» супроводжували проєкт облаштування укриттів від виникнення ідеї до її реалізації.

«Для нас, компанії «Метінвест», дуже важливо інвестувати в обладнання укриттів для діточок, для того щоб була можливість відкрити садочки, аби діти могли сюди повернутися та здобувати базову освіту», – зазначив операційний директор ТОВ «Метінвест Холдинг» Олександр Мироненко.

На відвідування дитячих садочків впливатиме безпекова ситуація. Однак після закінчення облаштування укриттів в тих садках, де вони є, знову лунатимуть дитячі голоси.

«У цьому році вже будуть відкриті освітні центри, консультаційні пункти, де діти зможуть приходити до своїх вихователів, відвідувати якісь заняття. Також тут будуть проходити заняття з UNICEF. У нас є меморандум про те, що вони будуть готувати наших першокласників до навчального року. Вони працюють саме з дітьми при садках», – додає Маргарита Ідрісова. 

Після закінчення облаштування укриттів в дитсадках треба буде отримати спеціалізовані дозволи. Лише з ними розпочнеться робота освітніх центрів з можливістю перебування дітей в укриттях на випадок повітряних тривог. 

Олександру Мироненку показали ще два підвали під міськими садочками, де також існує потенційна можливість створення укриттів.  

«Зараз ми будемо обговорювати обладнання додаткових укриттів в інших садочках міста Покровська», – каже Олександр Мироненко. 

Покровськ не витрачає грошей на створенням укриттів у дитсадках – все фінансує компанія «Метінвест». Громада працює над облаштуванням укриттів у школах. 

«Щодо укриттів у загальноосвітніх школах, то за рахунок місцевого, обласного та державного бюджетів ми виконуємо роботи в семи навчальних закладах. З місцевого бюджету Покровська на це виділяється майже 17 мільйонів гривень», – зазначає Сергій Добряк.

В Україні прийняте рішення, що навіть після нашої перемоги працювати будуть ті садки та школи, в яких є укриття.

Детальніше про хід ремонтних робіт – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що за підтримки «Метінвесту» в Покровському перинатальному центрі створено відділення II етапу виходжування немовлят