У покровському Центрі первинної медико-санітарної допомоги - нові співробітники та продовжується планова вакцинація. Деталі розповіла директорка медичної установи Інеса Остряніна.

За її словами, до війни в Покровському центрі ПМСД працював 41 сімейний лікар, а наразі 24.

«Є у нас лікарі, котрі зараз знаходяться в евакуації, а населення звертається до нас», - каже Інеса Остряніна.

З серпня колектив поповнився двома молодими сімейними лікарями. Одна з них Юлія Радченко, яка на рівні з більш досвідченими колегами приймає пацієнтів.

«Я закінчила Донецький національний медичний університет, який знаходиться у місті Краматорську. Проходила інтернатуру на базі ЦПМСД міста Покровська. Обрала медицину, бо дуже подобається», - розповіла пані Юлія.

Інколи у пацієнтів виникає потреба змінити сімейного лікаря – зробити це можна протягом усього року.

«Змінити декларацію пацієнта — це дуже просто. Звернутися до того лікаря, який йому подобається, і укласти декларацію. Тобто не треба шукати лікаря, з яким була декларація, щоб її зупинити», - пояснює Інеса Остряніна.

В цілому наявних лікарів наразі вистачає, адже частина населення громади теж евакуювалася.

Наразі в медзакладі триває кампанія з вакцинації дітей і дорослих. Медики закликають вакцинуватись від грипу, щоправда, вакцини треба придбати самостійно. Їх рекомендують в першу чергу людям пенсійного віку, з груп ризику та з хронічним обструктивним бронхітом.

Триває і вакцинацію від COVID, адже кількість захворювань стрімко зростає. За інформацією медичної директорки Олени Пономаренко, у вересні в Покровській громаді зафіксували 30 випадків зараження коронавірусом, а з початку жовтня - вже 59. У наявності є вакцина «Pfizer», на щеплення треба записатися через контакт-центр за телефоном 050-48-28-991 або у свого сімейного лікаря.

«Теперішній COVID взагалі нічим не відрізняється від звичайної ГРВІ. Пневмонії зараз небагато, може одна або дві на тиждень, але вони не пов'язані з COVID. Симптоми у всіх різні, найчастіше нежить, біль у горлі та температура», - пояснила Олена Пономаренко.

Якщо у вас такі симптоми, слід записатися до лікаря. Прибувши до поліклініки, спершу зверніться до кабінету фільтрації для тестування на COVID. І в же з результатом можна йти на прийом. І в жодному разі не займатись самолікуванням, адже коронавірус все ще небезпечний.

Детальніше про роботу Покровського ПСМД — в сюжеті ТК "Орбіта"

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що у Новогродівській лікарні встановили сучасне обладнання для полегшення стану паліативних хворих.