Будинок у центрі Покровська, пошкоджений внаслідок російського обстрілу 7 серпня, буде капітально відремонтований. Про плани щодо його відновлення розповіли представники Покровської міської військової адміністрації на брифінгу.

Як вже повідомлялося, столичні експерти визнали будинок придатним до відновлення та подальшої експлуатації. Цьому передувало ретельне обстеження – представники технологічної компанії перевірили усі елементи конструкції: опорні стіни, фундамент, підвальні приміщення, виявляли пошкодження, що можуть впливати на технічний стан споруди.

Найбільших руйнувань зазнали перший та другий під’їзди, вони потребують серйозної відбудови. Експерти пропонують спочатку демонтувати елементи поверхів, що вже точно не підлягають ремонту, з подальшим їх відновленням згідно з технічним паспортом будинку.

«Щодо третього під’їзду – вони наполягають на заміні плит перекриття над будівлею і відновленні всіх інших внутрішніх мереж», – зауважив начальник управління капітального будівництва Покровської МВА Данило Проскуренко.

За словами начальника Покровської МВА Сергія Добряка, є чіткий алгоритм дій по відновленню житла, що поділяється на три основні фази.

«Перша – це усунення наслідків відразу. Ця фаза пройшла за допомогою ДСНС, наших комунальних закладів – прибрали сміття, розібрали завали», – розповів очільник громади.

Друга фаза – відновлення комунікацій та підготовка до осінньо-зимового періоду. 

«Це, по-перше, роботи з відновлення покрівлі у розрізі 3, 4, 5, 6, 7 під’їздів. У будинку є світло, вода. Буде відновлена подача газу і тепла там, де це можливо», – додав заступник начальника Покровської МВА Олексій Стебель.

Третя фаза – це підготовка до відбудови. Для виконання проектних робіт залучать підрядну організацію. За словами Данила Проскуренка, проєкт обов’язково передбачатиме демонтажні роботи у першому та другому під’їздах, відновлення балконів, лоджій, перекриттів, фасадів, встановлення вікон та дверей. Вже чимало мешканців мають у своїх оселях нові вікна завдяки американській організації GEM.

Детальніше про плани щодо капітального ремонту будинку – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше повідомлялося, що в будинках Покровської громади, пошкоджених внаслідок обстрілів, встановлюють пластикові вікна завдяки співпраці Покровської МВА з американською некомерційною організацією GEM.