У Покровській громаді стартував новий проєкт «Відкрита платформа для пізнання, спілкування та роздумів на бульварі Козацької слави». Грант на його втілення виграла громадська організація «Культурний код Покровська плюс». Про це повідомила начальниця Покровського міського відділу культури Олена Олехнович.

Проєкт реалізується в рамках програми, яка підтримується Фондом партнерства задля стійкості України, що фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, США, Фінляндії, Швейцарії і Швеції. Фокусні теми – робота з ідентичністю, переосмислення культурних ресурсів, деколонізаційні процеси та практики. У квітні експерти програми відібрали кілька ідей для реалізації, серед яких і проєкт покровчан.

«За останні роки ми подавали багато проектів, пов’язаних з темою козацтва, зокрема до Українського культурного фонду. Цілком очевидно, що без теми козацтва неможлива історія України, а також історія Донецької та Луганської області. Саме ця тема відображена також на символіці нашого міста Покровська, тож вважаємо її надважливою і актуальною», – каже директорка Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова.

Ініціатори вирішили обговорити проєкт насамперед з молоддю. Фахівці музею підготували історичний екскурс, зазначивши: кілька століть тому землі сучасного Покровського району підпорядковувалися Запорізькій Січі, і тут було чимало козацьких зимівників.

Інформацію про козацтво ініціатори проєкту хочуть подавати у цікавій формі, зокрема з використанням елементів доповненої реальності. Уже заплановано проведення ряду воркшопів, різних активностей, створення візуальних матеріалів та розміщення QR-кодів на бульварі Козацької слави, за допомогою яких можна буде отримати історичні довідки.

Олена Олехнович закликала молодь активно долучатися до цієї справи. До реалізації проєкту також запрошують долучитися всіх, кого цікавить ця тема, а також закликають бажаючих брати безпосередню участь в активностях, котрі будуть організовані найближчим часом.

Деталі – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Покровський історичний музей отримав допомогу від німецьких колег для збереження культурної спадщини.