Покровські музейники за підтримки німецьких колег відновили вхідні двері в музеї, зробили 3D-модель закладу, де викладав Леонтович, та відвезли на реставрацію старовинний церковний хрест. Про це повідомила директорка Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова.

У ніч на 28 лютого будівля Покровського історичного музею вкотре постраждала від ворожого обстрілу, були сильно пошкоджені двері.

Покровський музей вже два роки тісно співпрацює з Центром допомоги мистецтву України в питаннях зберігання предметів та функціонування в умовах воєнного стану, і в день обстрілу за збігом обставин відбулася чергова онлайн-зустріч українських та німецьких музейників. Ангеліна Рожкова розповіла про наслідки обстрілу колегам з Німеччини, і ті не залишилися осторонь та надали допомогу. Один з її етапів – заміна старих дверей.

«Ми слідкували за останніми новинами і бачили, скільки страждань та руйнувань принесли ворожі атаки. І ми впевнені, що допомога нині вам потрібна, як ніколи. Ми поруч, ви можете розраховувати на нашу підтримку», – звернувся до покровчан президент Німецько-українського товариства Лукас Августин.

Завдяки фінансовій підтримці німецьких колег вдалося попрацювати і з львівською компанією Skeiron, яка спеціалізується на оцифруванні культурної спадщини. Музейники вирішили взятися за створення 3D-моделі колишнього училища, в якому з 1904 по 1908 роки викладав Микола Леонтович.

Також в межах допомоги вдалося перевезти до Національного науково-дослідницького реставраційного центру України в Києві музейну пам’ятку «Хрест церковний».

Керівництво музею висловлює велику подяку Німецько-українському товариству (Deutsch-Ukrainische Gesellschaft) і особисто його президенту Лукасу Августину. Також музейники вдячні за координацію допомоги керівній групі Центру допомоги мистецтву України: доктору Йоханнесу Натану, професору Кіліану Хеку, професору Матіасу Міллеру, доктору Олені Балун, Клаусу Хільману та координаторам Центру в Україні Ірині Горбань та Ірині Нікіфоровій.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в музеї Покровська оцифрували майже 20 тисяч фото Миколи Білоконя.