У Покровській громаді провели комісійне обстеження курганів. За процесом спостерігала знімальна група ТК «Орбіта».

«Кургани – це напівсферичні земляні насипи, які споруджувалися над могилами видатних людей, тобто вождів, глав роду, видатних воїнів. Можна сказати, що це пам'ятники знаменитим людям того часу», – розповіла провідна методистка відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Людмила Терпелюк.

Кожному з курганів – не менше 5 тисяч років. Тільки в Покровській громаді їх 129, і всі вони відносяться до об’єктів культурної спадщини.

«Згідно з законом України про охорону культурної спадщини, землі під курганами належать до земель державної власності. І державою нам, відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини, делеговані повноваження стосовно охорони території цих курганів», – розповіла начальниця Покровського міського відділу культури Олена Олехнович.

Щороку, а якщо можливо, й під час війни, в Покровській громаді проходить комісійне обстеження курганів. Головна мета – дослідження їх зовнішнього вигляду, бо майже всі кургани розташовані на землях сільгосппризначення. До середини 20 сторіччя було набагато більше таких археологічних об’єктів, але потім вони були розорані разом із землями, на яких розташовані. Зараз всі фермери знають, як потрібно проводити роботи поруч з курганами: їх не можна розорювати, тільки косити траву.

Сьогодні фахівці кажуть, що 40 відсотків цих археологічних об’єктів мають прихований характер без візуальних ознак. Справжня висота кургану – не менше 20 метрів, але нині ми можемо бачити лише невеликі залишки. Зараз майже кожен з понад 100 покровських курганів має висоту від 30 сантиметрів до 1 метру, найвищий курган на території громади – 2,7 метра.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що покровський краєзнавець Валерій Кордюков презентував нову книгу по історії краю.