Покровський краєзнавець Валерій Кордюков презентував свою ювілейну, десяту книгу, присвячену історичному минулому Покровського краю. Кореспонденти ТК "Орбіта" поспілкувались з істориком.

Робота над книгою велась понад рік. Автор детально вивчав джерела, збирав інформацію та переконувався у її правдивості.

"Ця книга трішки не звичайна, ніж всі інші. Тому що це книга-калейдоскоп усіляких історичних направлень. Вона присвячена моєму доброму другу, колезі та наставнику, нині покійному Миколі Яцюку, який брав зі мною участь в збиранні інформації для однієї з глав", — ділиться Валерій Кордюков.

У книзі автор приводить багато цікавих фактів: про розбудову поселень, історичні загадки Казенного Торця, Бахмутський шлях і, навіть, знаходить підтвердження того, що село Гришине дійсно назвали на честь козака Гриші.

"Більшість цих матеріалів взагалі публікується вперше, наприклад, про школу в селі Гришине. Його раніше ніхто взагалі не бачив. Це чисто архівний матеріал", — розповідає історик.

Окрім цього, книга містить старі фотографії, на яких зображено відомі локації. Автор порівняв їх із сучасністю, щоб продемонструвати зміни, які відбулись протягом часу.

На презентацію також завітав начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк, який щиро привітав Валерія Кордюкова з виходом ювілейної книги.

"Дуже пишаємось нашими мешканцями, що навіть в таку годину вони дотичні до історичних подій нашого краю", — прокоментував культурний захід Сергій Добряк. 

Унікальні факти будуть корисними в першу чергу для місцевих мешканців. Деякі із яких були присутні на презентації книги. Голова наукового історико-краєзнавчого об'єднання "Спадщина" Павло Білецький підкреслив важливість вивчення історії малої батьківщини.

"Люди прочитають про нашу Покровщину, подивляться фотографії. Покровщина може стати туристичним маршрутом, якщо не сказати більш помпезно — турістичною меккою", — вважає Павло.

Усього книгу видали накладом близько 40 примірників. Нині вони знаходяться у міських та селищних бібліотеках. В електронному варіанті ознайомитися з роботою Валерія Кордюкова можна на сайті «Шахти та рудники Донбасу».

https://www.donmining.info/2023/05/kordyukov-istorichne-minule-pokrovskogo-krayu.html

Книга в електронному PDF —

https://drive.google.com/file/d/1Z2foiZSr1mS6uE7XizmN06D_wBrOTDdS/view

Більше інформації про історичну книгу Валерія Кордюкова — в сюжеті ТК "Орбіта".