Нові назви носитимуть ще 119 вулиць у 26 населених пунктах Покровської громади. Таке рішення було прийнято на фінальному засіданні робочої групи з перейменування об’єктів топоніміки – повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

«Так, як колись ми виконували закон про декомунізацію, сьогодні ми разом з громадою виконуємо закон про деколонізацію від росії. Ми пам'ятаємо наше коріння, козацьку добу, культурну спадщину України, тому врахували всі ці чинники, пропонуючи назви вулиць і провулків», – розповів начальник Покровської МВА Сергій Добряк.

«Важливо, щоб люди розуміли, що перейменування – це не наша вимоги чи примха. Ми повинні сьогодні згадати нашу історію, відновити її. Зробити пізнаваними наших героїв, наших митців, педагогів, акторів, письменників, історичних діячів. Хочу відзначити наших краєзнавців – вони дуже добре попрацювали, і членів громадської ради, які активно брали участь у цьому процесі. Я вважаю, що сьогодні робота завершена, і ми стали свідками написання нової історії нашого міста», – зазначила заступниця начальника Покровської МВА Наталія Іваньо.

Читайте також: У Покровській громаді відбулося завершальне засідання робочої групи з перейменування топонімів

Наприклад, вулицю Мічуріна в Новотроїцькому хотіли назвати ім’ям Левка Симиренка. Проте більшість мешканців наполягала на імені загиблого військового Володимира Зубрицького, і комісія таке побажання підтримала. Подібна ситуація і в Новооленівці, де вулиця Прифермерська стане Запорізькою, а в Нововасилівці вулиця Челюскінців матиме ім’я Лесі Українки – це також воля селян.

Є й назви, які не суперечать стандартам. Їх залишать або трохи скоригують: Мира на Миру, Спепну на Степову, Цвєточну – на Квіткову. 13 вулиць Родинського носитимуть імена тих, хто загинув, виборюючи право на цілісність України. На цьому також наполягли місцеві мешканці.

Окремо розглянули вулицю Гастелло в Покровську. Члени комісії одноголосно підтримали присвоєння їй імені Євгена Олізька. 23-річний військовий загинув 7 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання біля Кліщіївки.

«Одразу після засідання робочої групи я зателефонувала мамі нашого Героя, який загинув, і на честь кого ми перейменували вулицю. Вона сказала: «Дякую». Для неї це саме те, що вона хотіла почути, і що може якось давати розуміння, за що загинув її син», – зазначила заступниця начальника Покровської МВА Олена Харчевна.

В Новоолександрівці перейменують вулицю Центральна. Вона носитиме ім’я політичного та громадського діяча, дисидента Анатолія Лупиноса, який звідти родом. Вулицю Матросова в Гришиному також назвуть на честь уродженця села – маршала Москаленка. З цього приводу виникло чимало суперечок, рішення було прийнято не одноголосно, проте більшість членів комісії проголосували «за».

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».