Навчальний центр «Метінвест Покровськвугілля» вже півроку працює на новому місці та продовжує виконувати якісну підготовку спеціалістів вугільної галузі. Про це розповіла начальниця відділу навчання та розвитку персоналу ПРАТ  «Шахтоуправління «Покровське» Лариса Батрух.

31 травня в споруду, де тоді базувався навчальний центр «Метінвест Покровськвугілля», влучила ворожа ракета. Працівники були вимушені одразу переїхати до більш безпечного приміщення, де довелося майже наново облаштовувати простір. Але з цим швидко впоралися.

«Починаючи з 1 січня 2023 року по сьогодні, ми підготовили 3 тисячі учнів. Робота не припиняється ні на день. Працюємо в звичайному режимі, в звичайному темпі й завжди готові прийняти учнів», – розповіла Лариса Батрух. 

У педагогічному колективі 15 фахівців, зокрема ті, хто переїхав із зони активних бойових дій. Євген Меженний, інженер-електромеханік за освітою, викладає тут місяць, і це його перший подібний досвід. Раніше він працював за своєю спеціальністю в Бахмуті.

«Колектив тут дружній, є чому в них повчитися. Робота, звісно, дуже відповідальна, треба навчити людей – це їхня безпека, безпека підприємства, щоб не було ніяких аварій», – зауважив Євген Меженний. 

На відміну від доволі великих аудиторій, групи Євгена Меженного невеликі й розраховані спеціально на тих, хто не може підлаштувати роботу під чіткий графік. Кожному педагог приділяє чимало уваги, часто працює з учнями індивідуально.

«Машиністи насосних установок, машиністи теплопунктів – це досить рідкісні спеціальності, не дуже масові. Ставлять мені багато питань. Навіть коли вдома вивчають конспекти, буває, щось забули або не зрозуміли – телефонують, і я із задоволенням відповідаю», – каже викладач.

Вистачає переселенців і серед учнів, адже багатьом довелося переїхати та шукати нове місце роботи. У середньому таке безкоштовне навчання триває від кількох днів до кількох місяців – у залежності від спеціальності та її складності.

«Я працював на поверхні, зараз переходжу під землю на УКТ-1. Проходимо первинні інструктажі, все розповідають, показують, як робити. Змінив розряд, це інша професія», – розповідає Сергій Морозов, який переходить на іншу дільницю в шахтоуправлінні «Покровське».

Прохідники, машиністи, гірничі робітники очисного вибою, монтажники та інші: в учбовому центрі навчають усім виробничим професіям. Тут розробили спеціальний курс лекцій, що передбачає ознайомлення з різними видами техніки, вивчення основних правил її безпечної експлуатації та ремонту.

«Раніше я навчався в Покровському професійному ліцеї – освіта в мене була машиніст підземних установок та електрослюсар підземний. До цього працював на шахті «Краснолиманська», вирішив піти в ШУ «Покровське». Навчаємося, намотуємо на вус – це як-не-як відповідальність», – каже Михайло Манько.

Серед майбутніх співробітників шахтоуправління «Покровське» є й такі, хто має досвід роботи в зовсім іншій сфері: колишні залізничники, будівельники, водії. Більшість втратили роботу через війну та шукають стабільності. Отримують тут навички не лише теоретичні, але й практичні – на спеціальному полігоні навчального центру. Це – повна імітація прохідницького забою та видобувної лави.

«Без центру професійного навчання неможливе працевлаштування на жодне підприємство нашої вугільної групи», – зазначила Лариса Батрух.

Аби познайомити потенційних працівників із підприємством ще ближче, нещодавно у центрі започаткували «Welcome-тренінг».

«Розповідається про історію «Метінвесту», про керівників, про склад компанії, про внесок «Метінвесту» в промисловість та роботу країни, а також роботу нашого підприємства. Слухачі із задоволенням відвідують наш тренінг, отримуємо хороші відгуки», – розповідає викладач навчального центру Олександр Щербинін.

Після завершення спеціального курсу та успішного складання іспитів кожен отримує посвідчення, що дає право на обслуговування відповідного обладнання та техніки. Весь час навчання буде відображений у трудових книжках та ввійде до пільгового стажу. Крім того, з перших днів учні отримують заробітну плату.

Більше інформації про діяльність навчального центру «Метінвест Покровськвугілля» – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що відділ найму «Метінвест Покровськвугілля» відновив роботу в Покровську за новою адресою.