У міністерстві охорони здоров’я оприлюднили план розвитку госпітальних округів. Про це, а також про те, що має змінитись у повноваженнях госпітальних рад розповів заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Луфер під час пресбрифінгу «Підтримка реформи госпітального сектору в Україні», інформує УНН.

"Фактично ми зараз змінюємо модель планування в охороні здоров’я на рівні області. Ми маємо підійти до 3-річного, а краще 5-річного плану, коли ми будемо розуміти, що в цій лікарні будемо розвивати цей напрямок, а ця лікарня має бути багатопрофільною, а ця лікарня має змінити свій профіль на інший. Маршрути ми відбудовуємо у відповідності до цього. Саме це має розробляти госпітальна рада, тому що краще неї ніхто не буде знати як це відбувається і куди рухається, тому вона важлива. Я знаю, що десь вони вже сформовані", - розповів Луфер.

Так, за інформацією МОЗ, до складу госпітальної ради входять представники медзакладів, профільний заступник ОДА, представник об’єднань профспілок, громадські організації, що представляють пацієнтів, а також зараз туди внесли представників приватних закладів.

Зазначається, що саме госпітальна рада в майбутньому має впливати на розподіл коштів, відповідно до ситуації в області.

"Госпітальна рада, що має вирішувати взагалі, коли ми кажемо про розподіл коштів, що відбувається з закладами і це має впливати на рішення місцевих рад. Якщо госпітальна рада про щось думає, а це не підкріплено місцевими бюджетами – це не має сенсу. Госпітальна рада має стати тим аналітичним інструментом, що прогнозує, що саме відбудеться, якщо заклад змінить модель, профіль, і як це вплине на послуги", - додають Луфер.

Виходячи з презентації міністерства, госпітальна рада надає пропозиції щодо: розподілу коштів між членами госпітального округу; створення плану розвитку госпітального округу; реорганізації і перепрофілювання закладів; переліку опорних лікарень; плану розвитку госпітального округу.

ДОВІДКА: процес створення госпітальних округів в Україні стартував у 2017 році, він покликаний оптимізувати кількість та якість державних медичних закладів та покращити систему медичного забезпечення країни.

Створення таких округів має впорядкувати медичну мережу, аби у пацієнта був гарантований доступ – фізичний і часовий – до якісної послуги з будь-якої сфери базової меддопомоги.

Госпітальна рада – це дорадчий орган, який складається з представників власників кожного стаціонарного закладу. Всіма лікарнями володіють відповідні громади, це їх власність. Тож, госпітальна рада – це орган, який складається з представників цих громад.

Представників делегують місцеві ради. Вони мають вибрати тих, хто найкраще розуміє потребу мешканців громади в медичних послугах і найкраще представить їхні інтереси в переговорах з іншими містами та районами.

Варто зазначити, що уряд на засіданні 27 листопада ухвалив рішення про створення у кожній області одного госпітального округу — для оптимізації мережі медичних закладів.

Раніше повідомлялось, що у Донецькій області буде 11 опорних лікарень. Однією з них стане Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування (колишня ЦРБ).