На Донеччині почали робити операції з вилучення тромбів з артерії голови людей, у яких стався ішемічний інсульт. Операції для пацієнтів — безкоштовні, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Ендоваскулярну тромбаспірацію з артерій головного мозку, а простіше — операції з вилучення тромбів без розрізів, почали робити цього тижня за обласною програмою «Стоп-інсульт». Програма фінансується Національною службою здоров’я України.

Як розповів Суспільному лікар-невролог Олександр Медвідь, під час операції пацієнту через прокол на руці або нозі лікарі вводять спеціальний катетер, який заходить до артерій головного мозку.

«Доступ через руку - це коротший катетер. Якщо через ногу доступ, то катетер 90-120 см, щоб ми могли зі стегна дістати до судини головного мозку. Потім за допомогою спеціальної аспірації присмоктатися до тромбу та його витягти. Або, якщо є необхідність, спеціальним інструментом пройти тромб. Спеціальним стент-ретривером ми його розрізаємо, фіксуємо та виймаємо», - пояснює Олександр Медвідь.

Операцію проводять під місцевою анестезією, під час якої пацієнт перебуває у свідомості. Триває таке хірургічне втручання близько години.

Завідувач обласної кардіохірургії Дмитро Узун повідомив Суспільному, що операція дозволяє зменшити наслідки ішемічного інсульту. Головне, каже кардіохірург, встигнути надати допомогу протягом перших чотирьох годин.

«Наш центр єдиний, який це може робити. Ми готові приймати пацієнтів з усієї Донецької області. Найголовніше – «терапевтичне вікно», найголовніше — час. Пацієнти повинні розуміти, що час іде на хвилини. Найголовніше при перших ознаках інсульту дзвонити у швидку допомогу», - наголосив Дмитро Узун.

За словами Дмитра Узуна, на Донеччині 15 медичних закладів мають договір з Національною службою здоров’я України, за пакетом «Стоп-інсульт». Оперують поки тільки в Краматорську. Грошей з пацієнтів за це не беруть.

Раніше повідомлялось, що в Краматорську безкоштовно проводять складні операції на очах.