Водії вже починають готуватися до холодів та поступово перевзувають свої автівки в зимову гуму. Знімальна команда ТК «Орбіта» дізнавалась, скільки зараз коштують шини та послуги.

При низьких температурах літні шини втрачають зчіпні властивості, що значно ускладнює управління автомобілем. Це збільшує ризик заносу та подовжує гальмівний шлях. Олег Романяк вже 15 років торгує автомобільною гумою і каже, що підбирати її слід ретельно, а вибір нині достатній.

«Якщо ми беремо у середньому радіусі – 15, то шини виробництва Білої Церкви можуть коштувати в районі 1500 гривень за колесо. Китайська гума в цьому розмірі – від 1700 до 2000 гривень», – пояснює Олег Романяк.

Деякі водії віддають перевагу шинам преміум-класу. За словам продавця, така гума робить їзду більш комфортною та безпечною навіть при поганій погоді, як на міських дорогах, так і на автомагістралях, допомагає при екстремальних маневрах, дозволяє здійснювати екстрене гальмування.

«В наявності будуть «Bridgestone», «Hankook» корейського виробництва. Є «Nokian» – Фінляндія, «Goodyear». Такі шини коштують близько 2800-2900 гривень за колесо. Йдеться про найпопулярніші розміри», – зазначає Олег Романяк. 

Існують два основних види зимової гуми: шипована та не шипована. Продавець зазначає, що в останні роки попит на шиповану гуму знизився через менш суворі зими.

Водії щороку стикаються з вибором: перевзуватися вже зараз або чекати першого снігу. Найбільш передбачливі вже встигли це зробити, щоб уникнути майбутнього ажіотажу в шиномонтажних майстернях. Правильно визначити час для заміни шин можна, орієнтуючись на прогноз погоди,. Але тим, хто не впевнений у своїх навичках водіння в холодну погоду, рекомендується не чекати морозів і замінити шини заздалегідь.

«Коли температура падає до 7 градусів і нижче, рекомендується вже перевзутись в зимову гуму. Не раджу купувати «всесезонку», адже всесезонної погоди немає», – підкреслює шиномонтажник Володимир Маймулов.

Для заощадження деякі водії все ж віддають перевагу всесезонним шинам, які, на їх думку, впораються з умовами української зими. Це найбюджетніший варіант, але, за словами шиномонтажника, він має більше недоліків, ніж переваг. Улітку ці шини через м'якість швидше зношуються, а взимку менш еластичні.

Водіям слід врахувати, що цього сезону вартість заміни шин трохи вища, ніж навесні.

«Все дорожчає: і електроенергія, і матеріали. У нас починається перевзування від 450 гривень та вище. Кожний наступний радіус на 50 гривень дорожчій. Це зі збалансуванням, із заміною гуми й встановленням коліс на автівку», – додає Володимир. 

Деякі шиномонтажні майстерні приймають клієнтів за попереднім записом, інші обслуговують в порядку живої черги. Процес заміни шин на автомобілі в середньому займає близько тридцяти хвилин.

Детальніше про ціни на зимову гуму – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk.news розповідав про роботу авторемонтної майстерні «Метінвест Покровськвугілля».