Щорічно у світі понад 600 тисяч осіб потрапляють у рабство. Тому 18 жовтня відзначається Європейський день протидії торгівлі людьми. Деталі розповів начальник відділу контролю центрального напрямку управління інспекційної діяльності управління Держпраці в Донецькій області Ігор Часник.

За його словами, за час незалежності понад 260 тисяч українців потрапили в живий полон. 

«Це лише ті, хто офіційно повідомив держорганам. При цьому 97% з них – це випадки саме примусової праці. З 2019 до 2022 рік понад 46 тисяч українців опинились в ситуаціях, пов'язаних із торгівлею людьми», – констатує Ігор Часник.

З початку повномасштабного вторгнення українці стали більш вразливими, а ризик стати предметом торгівлі людьми – ще вищим.

«Згідно з результатами дослідження, 86% населення України постраждало від війни: 20,8 мільйона осіб втратили дохід, 16,4 млн втратили роботу, 15,6 млн осіб пережили погіршення психічного стану, майже 100 тисяч осіб пережили смерть родичів або близьких. Кожен другий українець сьогодні готовий прийняти принаймні одну ризиковану пропозицію, яка може призвести до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми або насильства», – підкреслив Ігор Часник.

За даними Міжнародної організації з питань міграції,  вразливими є 59% українців. Проте кожен може допомогти у боротьбі з примусовою працею, дотримуючись простих правил.

«Дізнатися про проблему і дотримуватися правил безпеки – це перше. Друге – долучати друзів, поширювати інформацію щодо безпечних правил поведінки серед знайомих. Підтримайте тих, хто постраждав емоційно, надайте допомогу в пошуку роботи. Якщо ви підприємець, влаштуйте людей, які покинули свої домівки чи просто опинилися в скрутному становищі», – зазначив Ігор Часник.

Інспектори Держпраці вже проінформували понад 1,36 млн вимушених переселенців про запобіжні дії для зниження ризиків потрапляння в трудове рабство.

Детальніше про протидію торгівлі людьми – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Покровську пройшло засідання координаційної ради з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству з ознаками статі.