У центральному парку Вінниці встановили пам’ятник українському композитору Миколі Леонтовичу. Монумент тимчасово перевезли з прифронтового Покровська.

Як розповів Суспільне.Вінниця начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк, пам'ятник композитору релокували через наближення російських військ до міста. За його словами, Вінниччина є символічним місцем для Леонтовича, адже тут він народився та загинув, а в Покровську творив відомий «Щедрик».

«Думали й про Дніпро, і про Кропивницький, все ж таки зупинились на Вінниці. По-перше, нам запропонували тут прихисток для нашого пам’ятника, а по-друге, це знакове місце для самого Леонтовича. Тому прийняли спільне рішення щодо тимчасового прихистку пам’ятника Леонтовича, тим більше в парку імені Леонтовича», – розповів Сергій Добряк.

Аби зберегти памʼять про видатного композитора, міські ради Покровська та Вінниці 13 вересня підписали меморандум про культурну співпрацю та тимчасовий прихисток пам’ятника.

Скульптуру композитора 30 вересня встановили у парку, який з 2020 має його ім’я. Розмістили монумент на місці, де з 1968 по 2022 стояв пам'ятник радянському письменнику Максиму Горькому.

Читайте також: Пам’ятник Леонтовичу з Покровська переїде до Вінниці, а Шевченку – до Дніпра

Також до Вінниці з парку «Ювілейний» Покровська перевезли і скульптуру двометрового оленя.

«Його історія розпочалася у 2018 році, коли відома українська художниця Жанна Кадирова прийняла виклик від Покровської громади і замість колишнього монумента з літаком на вільному постаменті запропонувала створити паркову скульптуру у вигляді оленя, але в доволі цікавій техніці. Це бетон, але у вигляді оригамі. Це була складна робота, тому що сама скульптура була залита на постаменті», - розповів історик Леонід Марущак.

Читайте також: Олень-оригами в парке «Юбилейный» обретает черты

Скульптуру покровського оленя у техніці оригамі у Вінниці теж встановлять у парку ім. Леонтовича.