У Міжнародний день боротьби зі СНІДом, якій відмічають 1 грудня, жителі Добропільської громади могли пройти безкоштовне тестування на ВІЛ. Про це повідомила начальниця відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Олена Дорошевич.

За її словами, захід проходив у рамках щорічної всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», період якої охоплює 8 дат.

«Однією з них є 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом. Інформацію про тестування на цю дату було розміщено на усіх наших офіційних сторінках та на сайті військової адміністрації. До акції міг долучитись будь-який мешканець нашої громади. Тестування підтримала наша військова адміністрація, її структурні підрозділи та комунальні підприємства», – пояснила Олена Дорошевич.

Старша медична сестра відділення профілактики та лікування ВІЛ/СНІД інфекції Добропільської ЛІЛ Людмила Штих зазначила, що для перевірки використовували швидкі та якісні тести. Одного забору крові достатньо для перевірки одразу кілька інфекцій.

«Сьогодні ми тестували на гепатит Б, гепатит C, на сифіліс та ВІЛ-інфекцію», – пояснила Людмила Штих.

Медикиня каже, що тільки за 10 місяців поточного року в громаді було виявлено 68 ВІЛ позитивних осіб. І на ранніх стадіях хвороба часто протікає без видимих симптомів.

«Виявляються в основному запущені стадії. Це каже про те, що в людини з проявами захворювання було достатньо статевих партнерів, вона вже розповсюдила цю інфекцію і дуже багато інших випадків у нас не виявлено. Тому обстеження на ВІЛ-інфекцію є одним із важливих», – підкреслює фахівець.

Медики наголошують, що раннє виявлення інфекцій може зберегти здоров'я та знизити сумну статистику захворювань. Вони радять пройти відповідне тестування у свого сімейного лікаря.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав про особливості цьогорічного COVID-19.