Свято-Вознесенський храм у селі Новотроїцьке відзначив свій 130-річний ювілей. На святковій службі побувала і знімальна група ТК «Орбіта».

Згідно з документами Катеринославської єпархії, церкву в Новотроїцькому побудували за кошти почесного громадянина Якова Древицького. Він постійно давав гроші на зведення сільських шкіл і церков, за що неодноразово нагороджений орденами та медалями. 

«Пан Древицький був кріпаком, і подейкують, що сам Джон Юз викупив його з кріпацтва за умови, що той йому покаже виходи вугільних пластів. Документально це не підтверджено, але відомо, що після того, як пан Древицький отримав волю, за короткий час він став заможною людиною», – розповідає почесний краєзнавець України Сергій Луковенко.

За його словами, храм в селі Новотроїцьке унікальний – це єдина в західному регіоні Донеччини дерев’яна церква кінця 19 століття, збережена майже в первозданному вигляді. 

«Архітектура храму повністю відповідає канонічним традиціям і має три обов'язкові складові: бабинець, неф і вівтар. Це дерев'яна будівля з двосхилим дахом, купольним покриттям у вигляді традиційних луковок», – зазначає Сергій Луковенко. 

Свято-Вознесенський храм побудований із набірних дощок, зовні декорований різьбленими фільонками, а на фронтоні центрального входу – святе обличчя. Родзинка внутрішнього  оздоблення – триярусний іконостас з іконою Вознесіння Господнього – головною святинею храму.

Історія церкви була непростою: в першій половині 20-го століття храм намагалися перетворити на клуб, але віряни врятували святиню. У роки гітлерівської окупації в храмі був табір для військовополонених.

З особливою любов’ю та гордістю згадують селяни отця Давида, котрий був настоятелем храму кілька десятків років і дуже багато зробив для його розвитку, завжди усім допомагав. Його могила знаходиться на території храму.

«Він робив дуже багато передбачень, завжди читав наші думки. Все здійснювалося з того, що він говорив», – згадує про отця Давида пані Раїса.

Нинішній настоятель Олексій Симчук теж прагне, аби храм ще багато років радував вірян: щонеділі проводить богослужіння, здійснює усі святі обряди.

«Зараз багато людей повиїжджало, парафіян мало. Слава Богу, є ті, хто приходить в наш храм, щоб разом помолитися, попросити миру для нашої країни. До війни в нас побудована дзвіниця, було багато планів щодо ремонту церкви зовні. Сподіваємось, що з Божою допомогою закінчиться війна і всі наші плани будуть втілені у життя», – каже протоієрей Олексій Симчук.

На честь 130-річного ювілею в храмі провели особливу святкову службу, а після богослужіння на всіх бажаючих чекав святковий обід.

Детальніше про Свято-Вознесенський храм у селі Новотроїцьке – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що художники з усієї України прикрасили муралами міста Донецької області