Покровська громада активно залучена до процесу усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті, очищення державного календаря від нав’язаних минулим дат, що триває в Україні.

Днями під головуванням начальника Покровської МВА Сергія Добряка відбулось засідання робочої групи, під час якого прийнято остаточне рішення про перейменування топонімів.

Також присутні розглянули пропозицію від членів краєзнавчої спілки щодо зміни дат заснування міста Покровськ та святкування Дня міста.

Ініціатором пропозиції став краєзнавець та дослідник Валерій Кордюков, який довгий час працював над вивченням історичного минулого Покровського краю. На його думку, відома більшості дата заснування міста Покровськ є сфальсифікованою.

«Немає жодних підтверджень тому, що наше місто засновано у 1875 році. Працюючи довгий час над вивченням цієї теми, мені довелося звертатися до різних архівних установ, Інституту історичної пам'яті. Так, вдалось встановити, що справжня дата прив'язана до будівництва залізничної станції Гришине (1881-1884 рр.). Вважаю доцільним у ході позбуття колоніальних наративів визнати та встановити історичну дату заснування міста Покровськ - 1881 рік. Число й місяць, враховуючи знайдені урядові документи, припадають на 19 червня», - доповів Валерій Кордюков.

Спираючись на доведені факти та їх обґрунтування, члени комісії одноголосно проголосували про затвердження року заснування міста Покровськ - 1881.

Питання щодо перенесення святкування Дня міста взято на опрацювання, обговорення продовжаться на наступних засіданнях.

Джерело