П’ять дільниць конвеєрного транспорту шахтоуправління «Покровське» – величезні транспортні артерії, розташовані під землею. Тільки дільниця КТ-9 обслуговує 12 конвеєрів. На робочому місці машиністки підземних установок Ірини Гобелкової, яка відповідає за пересипи, побувала знімальна група ТК «Орбіта».

Начальник дільниці КТ-9 Олександр Маньковський пояснив, що пересипи потрібні, щоб скоротити протяжність стрічкового конвеєра.

«Вона не повинна бути більше кілометра, тому ми ділимо наш ланцюжок на декілька конвеєрів, і на кожному конвеєрі є пересипи. Їх потрібно обслуговувати, оскільки це зона підвищеної аварійності. Можливі заштибовки, застрягання гірничої маси крупних фракцій. Тому потрібно контролювати та обслуговувати цей пункт пересипу», – розповідає Олександр Маньковський.

На початку зміни Ірина Гобелкова обов’язково перевіряє захист конвеєру кабель-тросовим вимикачем. Машиністка підземних установок має бути впевнена в тому, що при нештатній ситуації вона зможе швидко зупинити роботу конвеєру.

Далі від Ірини потрібен буде тільки оглядовий контроль за роботою конвеєра, щоб нічого не застрягало в пунктах перевантаження, кожен з яких оснащений датчиками заштибовки. При нештатній ситуації Ірина повинна повідомити про це спеціаліста.

«Якщо щось не працює, ми звертаємося до електрослюсаря підземного, і він нам приходить на допомогу», – розповідає Ірина.

Жінка має дві освіти – бухгалтерську та педагогічну. Вчилася вона ще в Донецьку, живе на Дніпропетровщині. З початком повномасштабного вторгнення виникли складнощі з роботою, тож Ірина знайшла для себе нову діяльність.

«У «Фейсбуці» було оголошення, що приймають працівників у шахтоуправління «Покровське». Я зателефонувала, мені сказали, що можна приїхати, привезти документи, заповнити анкету в кар'єрному центрі. Я так і зробила, мені дали три дні на розгляд, потім зателефонували і сказали, що моя кандидатура підходить», – розповідає Ірина.

Потім було навчання і ось Ірина – поки єдина жінка – машиністка підземних установок. Хоча в шахтоуправлінні «Покровське» там, де це можливо, працюють жінки. Їх на допоміжних роботах, не пов’язаних з важкою працею і небезпечним виробництвом, не так вже й мало. Коли чоловіки боронять Україну і працюють на основних спеціальностях, Ірина та інші жінки допомагають тримати економічний фронт колективу та всій Україні.

Читайте також: Тендітна жінка на «чоловічій» професії: Тетяна Грекова – гірник підземний ШУ «Покровське»

Пересип, роботу якого контролює Ірина, на горизонті 593 метри. Жінка каже, що цієї глибини вона не відчуває.

«Сюди можна брати жінок. Тут безпечно, немає того звуку і тієї вібрації, які можуть впливати на організм жінки», – розповів генеральний директор ПРАТ «ШУ «Покровське» Валерій Яковенко.

Після зміни Ірина поїде додому робочим автобусом. Бачить вона плюси і в тому, що працює в спецодягу, який потім, коли настане потреба, здасть у пральню, і він вчасно буде випраний і підготовлений.

Вакансій для жінок в шахтоуправлінні «Покровське» багато. Тих, хто хоче працювати, заробляти і впевнено дивитись в майбутнє в складі успішного колективу, будуть раді прийняти на роботу.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».