Сьогодні біля Верховної Ради України розпочинають акцію протесту шахтарі вугледобувних підприємств міста Вугледар: «Шахти ім. М.С. Сургая» та «Південнодонбаської-1». Про це на своїй сторінці в Фейсбуці повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Як повідомлялось раніше, обидва підприємства знаходяться на межі закриття та мають велику заборгованість із заробітної плати перед працівниками.

Вимоги протестувальників наступні:

1. Негайно погасити заборгованість із заробітної плати перед працівниками вугільних підприємств.

2. Здійснити перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерством енергетики у сумі 77,356 млн. грн за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі», направити на погашення заборгованості із заробітної плати працівників вугільних підприємств.

3. Збільшити видатки до кінця 2020 року за бюджетною Програмою «Реструктуризація вугільної галузі» з внесенням відповідних змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

4. Вирішити питання щодо підвищення рівня тарифних ставок та окладів до 25% шляхом внесення відповідних змін до Колективного договору з метою зростання заробітної плати працівників.

5. Внести зміни до Галузевої угоди щодо встановлення тарифних ставок та посадових окладів працівників вугільної галузі виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

6. Забезпечити пріоритет використання вітчизняного енергетичного та коксівного вугілля та обмежити використання імпортованого вугілля. Продовжити заборону на імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусії.

7. Забезпечити 100% реалізацію вугільної продукції державних підприємств та своєчасну оплату згідно з укладеними договорами, термін – постійно.

8. Розробити механізм державного регулювання ціноутворення на вугільну продукцію на ринках України.

9. Відновити заборони на здійснення повного відключення електропостачання державним вугільним підприємствам на період дії карантину.

10. Виділити кошти з Державного бюджету на фінансування заходів з погашення заборгованості за електричну енергію, яка утворилась до 01.07.2019 року.

11. Встановити вугледобувним державним підприємствам тариф на електроенергію як для споживачів електроенергії І класу напруги та надати вугледобувним державним підприємствам статус захищеного споживача.

12. Повернути підземний стаж ІТР, скасований за списком № 2.