Керівниця прес-служби Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа надала інформацію про результати роботи відомства протягом дев'яти місяців цього року.

«Наші слідчі повідомили про підозру 51 навіднику, які здійснювали інформаторську діяльність на користь ворога, збирали інформацію в оборонній сфері та передавали її окупантам», – повідомила Галина Прищепа. 

Зокрема співробітники СБУ припинили роботу мережі інформаторів, у складі якої було чотири жительки міста Гірник. Вони фіксували та передавали дані про наслідки ударів по українськім військовим, робили позначки на електронних мапах та передавали координати.

«Організували цю агентурну мережу мешканка Гірника, а також командир мінометного підрозділу ПВК «Вагнер», який колись також мешкав на Донеччині. До негласної співпраці вони заручили ще трьох знайомих, яки збирали та передавали дані про переміщення Збройних сил у Гірнику», – зазначила Галина Прищепа.

У цьому році також повідомлено про підозру 173 колаборантам. Частина матеріалів вже направлена до суду. Навідникам винесено 34 вироки, колаборантам – 35.

Окрім цього, керівниця прес-служби відповіла на запитання щодо медичних працівників, які продовжують перебувати на окупованій території.

За словами Галини Прищепи, відповідно до статті 56 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, діяльність лікарів в окупації не буде кваліфікуватись як співпраця з ворогом. Проте, якщо людина особисто виявила ініціативу очолити псевдоустанову охорони здоров'я на окупованій території – це буде вважатися співпрацею з окупантами.

На сьогодні вже є 7 кримінальних проваджень стосовно лікарів, які залишились і працюють на окупованих територіях.

Детальніше про результати роботи СБУ – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, що СБУ затримала покровчанина, який передавав ворогам інформацію про ЗСУ.