Людська недбалість та неуважність зазвичай призводять до різного роду надзвичайних ситуацій, зокрема до пожеж на відкритих територіях та в екосистемах. Нагадаємо, тільки за останні вихідні рятувальники ДПРЗ-9 шість разів залучались до гасіння пожеж на відкритих територіях.

Випалювання сухої трави та очерету - не найкращий спосіб позбутися небажаної сухої рослинності. Але хтось вважає це розвагою, а для когось це справжній обов’язок. Проте жоден з паліїв не замислюється про наслідки, до яких призводять їхні дії. Десятки гектар спаленої землі, сотні травмованих та загиблих тварин, зруйновані житлові та господарські будинки, загроза для життя та здоров’я людей, що мешкають поблизу осередку пожежі, та колосальні збитки держави – усе це ті самі наслідки, до яких призводить викинутий на узбіччя недопалок, непогашений сірник, залишене без нагляду багаття чи умисний підпал.

Відповідальне ставлення та неухильне виконання елементарних правил збереже навколишнє середовище від вогняної стихії. Також рятувальники попереджають, що за самовільне спалювання сухої рослинності та завдання шкоди природі законодавством України передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.