Останнім часом значно зросла кількість випадків шахрайства, постійно з’являються нові схеми. Як треба діяти, аби не стати жертвою шахраїв, розповів інспектор з комунікації Покровського районного управління поліції Микола Лебеденко.

«З початку року до Покровського районного управління поліції звернулася 61 особа стосовно випадків шахрайства. Серед найпоширеніших схем – купівля товарів в інтернеті, махінації з банківськими картками та особистими даними громадян», – констатує поліцейський. 

Покровчани, які вже стикалися із шахраями, відмічають, що найпопулярнішою схемою є «родич у біді».

«Було таке, що мені подзвонили нібито з шахти. Сказали: ваш син когось вдарив. Я одразу йому подзвонила, а він спить», – розповідає мешканка Покровська.

«Мені колись давно подзвонили і сказали, що мій син у лікарні. Я кажу: «Вибачте, в мене дві доньки», – згадує місцева жителька.

На прикладі одного з недавніх випадків Микола Лебеденко пояснив, як треба правильно діяти, аби не стати жертвою шахраїв.

«Жінці зателефонував начебто її родич, сказав, що в нього проблеми, і йому потрібні гроші на лікування. Вона йому перерахувала майже 40 тисяч гривень, після чого з'ясувалося, що це був шахрай. Захиститися від цього можна лише одним способом – перервати розмову, перевірити, чи дійсно вам дзвонив ваш родич, і тільки після цього приймати рішення щодо фінансової допомоги», – розповідає Микола Лебеденко. 

Інший мешканець Покровської громади нещодавно намагався купити автівку через відомий сайт, але теж натрапив на шахраїв. 

«Скидали і фото, і відео цієї автівки. Йому все сподобалось, і він перерахував майже 70 тисяч гривень. Звісно, після отримання грошей і сам шахрай, і оголошення зникли», – каже інспектор. 

Шахраї також люблять спекулювати на темі додаткового легкого заробітку. Наприклад, надсилають повідомлення в месенджері з пропозицією ставити лайки за гроші. Спочатку людині дійсно дають можливість трохи заробити, а згодом, увійшовши в довіру та дізнавшись дані особистої картки, «роботодавець» зникає разом з вашими грошима.

Ще одна схема – смс-повідомлення начебто від пошти про надходження посилки. Але щоб її отримати, треба заповнити дані банківської картки за посиланням. Поліцейські застерігають: зробивши це, ви залишитесь без грошей.

«В жодному разі не можна повідомляти будь-кому пін-коди, CVV-коди від банківських рахунків та інші особисті дані. Шахраї часто представляються співробітниками банку й з різних приводів намагаються дізнатись цю інформацію. Справжні співробітники банку таку інформацію ніколи не питають», – наголошує Микола Лебеденко. 

У таких випадках слід зателефонувати на гарячу лінію свого банку. Якщо ви стали жертвою шахраїв – звертайтеся до поліції. Шанси на повернення втрачених грошей, хоч і невисокі, але все ж є. Майже половина зафіксованих цього року покровськими правоохоронцями шахрайських злочинів вже розкрита, по іншім триває розслідування. Їх розкриття ускладнюється тим, що багато шахраїв перебувають на окупованих територіях або за межами України.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що бажаючи придбати авто з-за кордону та довірившись недобросовісним продавцям, житель Добропілля втратив понад 270 тисяч гривень.