На дні Каховського водосховища, яке було осушене унаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС у червні 2023 року, не виявили засолених ділянок або великого поширення агресивних інвазійних рослин. Про це повідомили в Українській природоохоронній групі

За словами доктора біологічних наук Івана Мойсієнка, ще в червні вони зібрали зразки ґрунту з певних ділянок на дні водосховища, щоб дізнатись, які види рослин у ньому знаходяться. 

Через 3,5 місяці дослідники знову вирушили в експедицію. У біотопах вони зафіксували понад 65 видів рослин.

«Цікаво, скільки за оці 4 місяці наросло біомаси. На вигляд вона фантастична, але щоб отримати конкретні цифри, ми збираємо зразки. Будемо їх зважувати», – пояснив вчений.

Дослідники виявили, що на місці Каховського водосховища формується вербовий ліс, а також спостерігається зростання іржастих грибів. Річка Кам’янка, яка була затоплена у 1965 році, поступово відновлюється. А на ділянках черепашкових відкладень формуються особливі біотопи з розрідженою рослинністю.

Вчені констатують активне озеленіння ділянок, але щільність зростання різна: на мулах – велика, а в районах з черепашковими лісами зростання йде повільніше. Масового поширення агресивних інвазійних рослин не виявлено.

Розвернуті результати наукових досліджень побачать світ, ймовірно, вже у 2024 році.

Раніше Pokrovsk.news розповідав, що еколог з Покровського району проводить унікальний експеримент з відновлення українських степів.