Водопостачання та ремонти доріг, евакуація та ліквідація наслідків обстрілів, діалог з громадськістю та можливості розвитку прифронтової громади під час повномасштабного вторгнення – ці та інші теми обговорили з начальником Покровської МВА Сергієм Добряком під час актуального інтерв’ю для ТК «Орбіта».

Сергій Добряк розповів, що на сьогодні в Покровській громаді мешкає 62 тисячі осіб плюс 10,8 тисячі вимушених переселенців.

– Коли ми починали опалювальний сезон 2022-2023, ну, коли думали, чи буде газ, чи не буде, а потім його дали, то напередодні зими в громаді – не в місті – було 27 тисяч жителів.

За півтора року так багато приїхало?

– Люди пожили і повернулися. Тут є сервіси. Так, також небезпечно, як і в інших містах України – але повертаються до своїх домівок, хтось до роботи, хтось до бізнесу – бачите, ожила торгівля, в принципі, все ожило.

– Ви б рекомендували б виїжджати зараз?

– Так, це мій постійний меседж. В умовах військового стану, при тому, що відбувається на Донеччині, я буду на цьому наполягати. Перше – це безпекова складова, це ваше життя. По-друге, дуже важко втримувати місто в нормальних комунальних сервісах. Ніхто ж не знає, скільки людей працює в тепломережі – люди звільняються, тому що також бояться прильотів. Ніхто не знає, скільки залишилось людей у водоканалі – ми це не афішуємо. Ми приймаємо на роботу, але ж люди не йдуть, тому в нас є велика потреба в робочій силі.

Очільник громади зазначив, що в такій ситуації важко утримувати водопостачання на рівні, до якого вже звикли покровчани за час війни. Тому є бажання зробити місто ще більш автономним. Під час інтерв’ю торкнулися і теми ремонту доріг.

– Дороги – буде ямковий ремонт. Прораховується керівництвом, Вадим Сергійович (Філашкін – ред.) поставив таке завдання, і за допомогою департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької ОДА зараз прораховується ремонт Шосейної – не дорогий і суперкапітальний, але точно щоб вона була проїзною. Тобто там будуть якісь напівзаходи, тому що проект дуже великий та дорогий. Не думаю, що під час війни будуть робити все, що тоді запланувала міська влада: маються на увазі і гарні бордюри, і освітлення. Ні, там буде все зроблено тільки для того, щоб дорога була проїзною.

– Як нам дожити до ямкових ремонтів? Зараз така кількість ям на дорогах.

– Усім дано завдання, будемо підсипати – як по кварталах, так і по Шосейний, по Шмідта.

– Інших варіантів немає?

– Поки що немає. Будемо підсипати доменним шлаком і за сприятливої погоди – залишками матеріалу після зрізання асфальту фрезою.

– Взагалі багато нарікань саме на дороги. Як ви до цього ставитеся?

– Ну слухайте, ми ж за рік і п'ять місяців не зробимо всі. По-перше, навантаження на дороги збільшилося просто в рази, люди це ж бачать. У нас їздить дуже багато важкої техніки, на яку дороги не розраховані точно, й інтенсивність руху підвищена. Звісно, ми б хотіли краще, але ми живемо в таких реаліях, що сьогодні в нас обмежений ресурс. І дороги ж стали такими не за рік, але ми будемо робити те, що повинні робити.

Детальніше про розмову з Сергієм Добряком – в актуальному інтерв’ю для ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Сергій Добряк підбив підсумки минулого року.