Кількість вакансій зростає, а потенційних працівників усе менше. Про останні тенденції в сфері працевлаштування розповіли в Покровському міському центрі зайнятості.

У 2023 році на обліку в центрі зайнятості перебувало 1066 безробітних, на сьогодні – 230, але ця цифра постійно змінюється. Минулого року були працевлаштовані 650 осіб, з початку 2024-го – вже 60. З січня мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 1,5 тисячі гривень, максимальний – 7100. На період воєнного часу тривалість таких виплат складає 90 календарних днів.

«Якщо до війни в нас було дуже багато безробітних і мало вакансій, то тепер, навпаки, дуже багато вакансій і зменшується ринок. Це через те, що люди виїжджають. Але ви ж бачите, що місто працює, відкриваються нові магазини, започатковуються якісь справи, бізнес працює», – розповіла директорка Покровського міського центру зайнятості Тетяна Радченко.

За минулий рік 113 роботодавців надали до служби зайнятості інформацію про понад 600 вакансій.

«Професії різні: це і вчителі, і лікарі, і робітничі професії: слюсарі різних кваліфікації, водії, вантажники. Медсестри, психологи, багато потрібно продавців продовольчих і непродовольчих товарів», – перераховує Тетяна Радченко.

Центру зайнятості вдалося зберегти кадровий потенціал, тут намагаються максимально наблизити свої послуги до людей. По понеділках, середах і п’ятницях з 9:00 до 12:00 фахівець служби зайнятості веде прийом у ЦНАПі на вулиці Європейській. Поновили також виїзні прийоми у старостинських округах.

Тим, хто шукає роботу, пропонують доєднатися до виконання оплачуваних суспільно корисних робіт в межах програми «Армія відновлення». Наразі через Покровський центр зайнятості в ній задіяні 24 людини.

Читайте також: «Армія відновлення» – у Покровському центрі зайнятості розповіли про організацію суспільно корисних робіт

Державна служба занятості реалізує і низку інших програм. Одна з найактуальніших – підтримання роботодавців при працевлаштуванні ВПО.

Роботодавцям також компенсують витрати зі сплати єдиного соціального внеску або заробітної плати у разі працевлаштування соціально незахищених категорій населення, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, учасників бойових дій або молоді, яка працевлаштовується вперше.

Продовжується видача ваучерів для отримання нової професії або підвищення кваліфікації. Скористатися ними можуть застраховані особи віком від 45 років з трудовим стажем понад 15 років, а також учасники бойових дій, особи з інвалідністю та ВПО.

Також продовжують діяти урядові програми надання мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу. Серед нещодавніх бізнес-проектів в нашій громаді – облаштування шиномонтажу, ремонти автотранспорту, очищення каналізації, надання лікарських послуг та торгівля продуктами харчування.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».