Покровські волонтерки виготовили понад 5 тисяч окопних свічок для військовослужбовців Збройних сил України. Деталі дізнавалась знімальна команда ТК «Орбіта».

Майстрині виготовляють свічки вдома на кухні. Наповнені картонними равликами бляшанки заливають сумішшю, в основі якої – очищений харчовий парафін без домішок.

«Коли він випаровується, хлопці не будуть дихати ніякими домішками, тобто не буде запаху», – пояснює свічкарка Оксана Бакай.

Вона додає, що крутити картонні равлики слід щільно – тоді свічку можна використовувати як джерело світла і тепла. Свічки, скручені вільно, згодяться лише для освітлення. 

Майстриня каже, що військовим найбільше до вподоби маленькі свічки, які можна покласти до кишені й при потребі зігріти ними руки. Більшими, які горять до 5-6 годин, гріють чай, підсушують шкарпетки та обігрівають місце відпочинку. 

Оксана працює вихователькою, волонтерську діяльність почала в березні 2022 року. Спочатку допомагала цивільним: з евакуацією, продуктами та ліками. А трохи пізніше долучилась до підтримки військових, тим паче, що її син – теж на фронті.

У команді покровських свічкарок троє дівчат: окрім Оксани, ще її племінниця та подруга. За весь час майстрині створили уже більше п’яти тисяч окопних свічок. У свічкарок завжди є потреба в парафіні та воску, які вони купують власним коштом, а також у картоні та бляшанках – останні їм присилають з усієї країни. Для окопних свічок найбільше підходять бляшанки, висота яких дорівнює діаметру дна. Згодяться й ті, в яких діаметр трошки більший, але не навпаки – кажуть майстрині. Окрім свічок, дівчата виготовляють ще розпалювачі, щоб розпалювати багаття або буржуйку.

Свічкарки готові ділитись досвідом і прийняти охочих у свою команду. А ще будуть вдячні за підтримку – як матеріальну, так і інформаційну.

Детальніше про виготовлення окопних свічок – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk.news розповідав, що новогродівські панянки в'яжуть шкарпетки для ЗСУ.