Учора, 5 листопада, близько сьомої години вечора північна частина неба в Покровську стала яскраво-багряною. Справжнє полярне сяйво можна було спостерігати і в багатьох інших містах України. Причини незвичайного природного явища в коментарі для ТК «Орбіта» пояснив астроном Володимир Кажанов.

Астроном розповів, що для нашої широти це доволі рідкісне явище, яке можна побачити лише один – два рази на століття. Також він назвав дві причини, чому полярне сяйво спостерігалося в нашій країні.

«Магнітний полюс нашої планети зміщується відносно географічного. За останні десятки років він змістився від Канади через Північний полюс планети ближче до Євразії», – розповів астроном.

За його словами, це призвело до того, що широта спостережень полярного сяйва змістилася до України. Однак є й інша причина – потужний спалах на Сонці, який стався кілька днів тому.

«Відбувся викид маси заряджених високоенергетичних часток, які з великою швидкістю долітають до Землі. Магнітне поле Землі формує захисну оболонку навколо нашої планети. Але ближче до полюсів ці часточки прориваються до атмосфери й викликають це світіння в небі. Тобто частинки сонячного вітру, частинки Сонця долітають до Землі та викликають це світіння», – додав Володимир Кажанов.

Полярне сяйво має 2-3 кольори: зелений, червоний і зелений з блакитним, це залежить від складу атмосфери. За словами астронома, зараз Сонце перебуває в максимумі своєї активності, тож за кілька тижнів чи місяців існує ймовірність повторного полярного сяйва, навіть яскравішого.

«Активність Сонця не пов'язана з потужністю випромінювання, а саме з тим, як до Землі долітають оці часточки – рівномірно чи порціями. Зараз вони долітають порціями й впливають на коливання магнітного поля Землі», – розповів Володимир Кажанов.

Харківський астроном відзначає, що окрім полярного сяйва, в найближчі місяці й роки ми зможемо спостерігати ще й зорепад та місячне затемнення.

Детальніше про полярне сяйво «Аврора» – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що планету накрила потужна геомагнітна буря.