Держпраці проводить інформаційну кампанію «Трудовий договір – твій пасок безпеки у світі праці», у межах якої представники управління інспекційної діяльності розповідають населенню про переваги праці за трудовим договором. Про це повідомив заступник начальника відділу контролю центрального напрямку управління з питань праці у Донецькій області Ігор Часник.

«Питання, які порушуються в ході компанії, та її основна мета – привернути увагу обох сторін трудового договору до важливості такого документу, як трудовий договір, і до питання легальної зайнятості працівників», – пояснив Ігор Часник.

За його словами, практика свідчить, що обидві сторони часто нехтують формальними правилами, не укладаючи трудовий договір. До повномасштабного вторгнення кожен другий українець був готовий працювати нелегально, а з початком бойових дій проблема неофіційного працевлаштування лише загострилась. Але слід пам'ятати, що незадекларована праця – це не тільки порушення закону, а й втрата прав і гарантій. 

«Це ненадання оплачуваних відпусток, відсутність соціального захисту під час тимчасової непрацездатності, у разі нещасного випадку на виробництві та багато інших питань», – додав Ігор Часник.

Зазвичай люди звертаються зі скаргами, коли їхні права вже порушені, і довести наявність трудових відносин за відсутності документів дуже складно.

«Так само, як пасок безпеки в автомобілі не гарантує відсутності аварій, але значно знижує ризик травм, трудовий договір не гарантує абсолютного недопущення порушень, але значно підвищує захист прав працівників. Цей документ зменшує шанси на експлуатацію, на несправедливе ставлення і виступає як щит у професійному житті», – зауважує Ігор Часник.

Тож працівників і роботодавців закликають дотримуватися законодавства про працю й укладати трудові договори. Адже такий підхід сприятиме створенню справедливих і безпечних умов праці.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, як треба діяти, аби не стати жертвою шахраїв