Останніми днями у Покровську сталося дві дорожньо-транспортні пригоди, у яких постраждали пішоходи – 23-річна дівчина та підліток. У зв’язку з цим відділ транспорту Покровської міської ради нагадує пішоходам основні правила, дотримання яких збереже ваше здоров’я та життя.

Щоб безпечно переходити дорогу, варто звертати увагу не лише на правила дорожнього руху, а й на додаткові обставини.

Перш за все, заглянемо у Правила дорожнього руху (ПДР) і відкриємо 4 розділ «Обов’язки і права пішоходів».

Пункт 4.7 чітко говорить: «Пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності — на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч», а п. 4.8 – «Якщо в зоні видимості немає переходу або перехрестя, а дорога має не більше трьох смуг руху для обох його напрямків, дозволяється переходити її під прямим кутом до краю проїзної частини в місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, і лише після того, як пішохід упевниться у відсутності небезпеки».

Тобто переходити дорогу можна у чітко встановлених місцях, а за їх відсутності – виключно перпендикулярно до руху автомобілів (тобто найкоротшим шляхом на інший бік).

Крім того, відповідно до п 4.14 ПДР, пішоходам забороняється:

4.14.a) виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху;

4.14.б) раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід;

4.14.г) переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження;

4.14.ґ) затримуватися та зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього рух

Будьте уважними на дорозі та дотримуйтесь правил дорожнього руху!