В останні роки значно знизився контроль за технічним станом димових та вентиляційних каналів, а це збільшує ризики виникнення аварійних ситуацій та нещасних випадків. Деталі розповів фахівець з обстеження газового обладнання Микола Калько.

За його словами, при обстеженні дуже важливо переконатися, що конструкції цілісні, герметичні, а прохідні канали відповідають вимогам проєктної документації.

«Це необхідно для того, щоб комунально-побутові об'єкти, перукарні, магазини, в яких є індивідуальна система опалення з використанням природного газу, отримали дозвіл на підключення до системи газопостачання», – пояснює Микола Калько.

Фахівець наголошує, що  особливо пильними мають бути користувачі газових приладів із відводом продуктів згоряння в димоходи – котлів та водонагрівачів. Якщо такі прилади використовуються лише протягом опалювального сезону, то достатньо однієї перевірки на рік – восени. Але якщо обладнання експлуатується регулярно, то краще робити огляд ще й навесні. Ці рекомендації стосуються користувачів будь-якої форми власності.

«Також можуть бути й ОСББ, приватні особи, які потребують обстеження імпортного обладнання: газових колонок, газових котлів, вентиляційних систем», – підкреслює Микола Калько.

Для визначення швидкості газових і вітрових потоків використовують спеціальний прилад – анемометр. Перевірку та прочищення димових та вентиляційних каналів можуть виконувати лише спеціалізовані організації, що мають відповідні дозвіл і ліцензію.

Виконані роботи підтверджуються відповідним актом. Один примірник обов’язково передається газорозподільному підприємству.

Детальніше про процес перевірки справності димоходів та вентиляційних каналів – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що комунальники Покровська підготували пошкоджені будинки до сезону дощів.