На водоймах Донеччини утворився крихкий шар криги, який поки що не настільки міцний, аби витримати вагу людини. Правила безпеки на льоду нагадала головна інспекторка відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Покровського районного управління ГУ ДСНС України в Донецькій області Інна Фоміна.

За словами рятувальниці, найбільш небезпечна крига на початку зими й остання – при масовому таненні льоду. Перш ніж вибратися на зимову рибалку, варто дочекатися сталої морозної погоди і вдень, і вночі. А перед тим, як вийти на лід – переконатися в його міцності.

«Візуально можна переконатися за кольором криги. Темно-зелена, сірувата, зеленувата крига – міцна. Якщо крига білого або жовтуватого кольору – вона ще недостатньо промерзла. Найбільш тонкий лід поблизу берега, в очереті та в кущах. Також тонкий лід буде покритий снігом», – пояснює Інна Фоміна. 

В жодному разі не можна перевіряти міцність криги, стукаючи по ній ногою – це слід робити палицею. Не можна відправлятися на рибалку в стані алкогольного сп’яніння. Для прогулянки потрібно запастись довгою палицею та мотузкою. Безпечна товщина льоду для однієї людини – 7 сантиметрів, для групи – від 15 см. Краще розосередитися на льодовому полі. Бурити лунки поблизу берега теж небезпечно, бо крига може потріскатися.

«Якщо ви чуєте, що крига тріскається – необхідно одразу її покинути. Це треба робити обережно, ковзаючими кроками, а якщо крига вже почала тріскатися, краще лягти на лід і пересуватися повзком до берега», – додає рятувальниця.

Якщо ж провалилися – кличте на допомогу. І тому краще, аби поряд були люди, які в разі потреби зможуть допомогти. Проте, якщо поряд нікого немає, можна скористатися палицею, яку ви взяли з берега. Необхідно спертися на неї та обережно вилізти з води. Навіть якщо під руками нічого немає, треба навалитися на лід, розкинути широко руки та потроху вилізати на берег, допомагаючи собі ногами. 

Тому, хто провалився під лід, треба за можливості протягнути палицю або якусь довгу річ і поступово його витягати. Якщо це сталося далеко від берега, просуватися по кризі для надання допомоги треба по-пластунськи.

Як зазначила Інна Фоміна, у цьому році випадків, коли б люди провалилися під лід, у Покровській громаді не фіксували. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk.news розповідав, у яких складних умовах енергетики Донеччини повертають світло в оселі