Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

10 жовтня російські військові розпочали активний наступ на Авдіївку, намагаючись оточити місто. Що відбувається на цій ділянці фронту, розповів начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в інтерв’ю журналістам ТК «Орбіта».

«Дійсно, четверту добу тривають дуже потужні бої, вони не припиняються ні вдень, ні вночі. І стрілецькі бої, і артилерійські дуелі, і міномети, і дуже багато авіації працює. Тільки за сьогодні (13 жовтня – ред.) по території нашої громади влучило 13 ракет. Хоча не тільки Авдіївка під обстрілами, а й Очеретинська громада останні декілька днів дуже сильно обстрілюється і системами РСЗВ, і ствольною артилерією, і ракетами», – зазначив Віталій Барабаш. 

За його словами, напередодні вночі дві ракети влучили в будинок культури в Новоселівці Першій. Будівля, в якій зберігалася гуманітарна допомога для Авдіївської та Очеретинської громад, згоріла дотла.

«Черговий факт «освобождения» від наших сусідів. Там немає жодного військового, знаю особисто, бо це село, в якому я народився і виріс. Суто гуманітарна допомога – і ось вони звільняють навіть від гуманітарної допомоги містян Авдіївки й жителів Очеретинської громади», – констатує Віталій Барабаш. 

За словами начальника Авдіївської МВА, ситуація в зоні активних бойових дій важка й динамічна, але контрольована. Українські військові тимчасово втрачали контроль над ділянками «сірої зони», але пізніше вдавалося їх повернути. Такі ділянки невеликі й тактично ні на що не впливають, загалом смуга оборони тримається  – каже Віталій Барабаш.

«Дійсно важко, адже ворог в декілька разів перевищує нас за кількістю й по техніці, й по особовому складу, але хлопці тримають», – підкреслює Віталій Барабаш.

Він повідомив, що дорога до Авдіївки постійно обстрілюється військами рф.

«Вся дорога під обстрілами. Якщо їм дозволяють погодні умови, вони запускають безпілотні апарати тактичного рівня «Орлан», і б'ють, якщо бачать рух по дорозі. Їм все одно, чи це цивільний транспорт їде, чи військовий. Дуже багато випадків, коли вони б'ють по звичайнім легковим машинам цивільних», – розповідає Віталій Барабаш. 

За його словами, на вчорашній ранок в Авдіївці залишався 1621 мирний мешканець. Попри щільні обстріли, місцева влада, поліція та волонтери намагаються евакуювати людей. 

Повне інтерв’ю з начальником Авдіївської МВА дивіться в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав про спеціальний підрозділ поліції «Білий янгол», який вивозить цивільних з найнебезпечніших прифронтових районів.