Сьогодні відбувся традиційний Радіодиктант національної єдності, який проводять вже 23 раз поспіль. У ньому взяли участь в представники Покровської громади. Деталі розповіли кореспонденти ТК «Орбіта».

Сьогодні українці вперше писали диктант саме 27 жовтня. У минулі роки цей захід проводився 8 листопада – в День української писемності та мови. Але згідно з указом президента, свято перенесли через перехід Православної церкви України на Новоюліанський календар, і день вшанування пам'яті Нестора Літописця також змінився. 

«У минулі роки я не долучалася, в цього року вперше приєдналася до написання диктанту: я і ще один заступник начальника Покровської міської військової адміністрації. Будемо дивитися на наші результати», – зазначила заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова.

Перед початком диктанту Департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації влаштував обласний онлайн-захід «Українська – мова єднання незламних». Участь у ньому взяли представники військових адміністрацій, закладів позашкільної освіти, педагогічні працівники, учнівська та студентська молодь регіону.

Цьогорічний текст для радіодиктанту написала українська перекладачка і поетеса Катерина Калитко, він має назву «Дороги України». Зачитав текст актор театру і кіно Олексій Гнатковський. 

«Текст складний, але цікавий. Дійсно є можливість перевірити свої знання. Навіть якщо будуть помилки, буду вдячна цій події, тому що зможу виправитися і на майбутнє знати, як правильно пишуться ті чи інші слова», – каже начальниця Покровського відділу освіти Любові Воротинцевої Любов Воротинцева.

Очільник Покровської молодіжної ради Олександр Нестеренко, який також долучився до написання диктанту, вважає, що головна мета заходу – не тільки перевірити знання та грамотність, а об'єднати українців по всьому світу та продемонструвати свою ідентичність. 

«Більше 10 років писав, як в педагогічному коледжі, так і в університеті. Зараз ми відвозимо хлопцям подарунки на передову, і я знаю, що деякі сьогодні теж будуть приєднуватись до написання цього радіодиктанту. Ми сідаємо писати Всеукраїнський радіодиктант з дуже великим очікуванням, бажаю всім успіхів», – розповів перед початком диктанту Олександр Нестеренко. 

Текст радіодиктанту, за яким кожен зможе перевірити себе самостійно, оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського радіо. Свої диктанти можна надіслати на перевірку звичайною або електронною поштою. Протягом двох місяців оголосять переможців та, як зазвичай, вручать пам’ятні подарунки.

Детальніше про цьогорічний Радіодиктант національної єдності – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що покровський краєзнавець Валерій Кордюков презентував нову книгу по історії краю.