2 квітня відзначається Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм. Лікарі говорять, що це не хвороба, а стан, який  виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку. І констатують, що останнім часом різко збільшилась кількість дітей з аутизмом.

«У Покровській громаді зараз перебуває на обліку 213 діток, із них у 75 установлено діагноз аутизм», – розповіла дитяча лікарка-психіатриня Анжеліка Кузьміна.

За її словами, ранній дитячий аутизм характеризується порушенням комунікативної сфери та емоційного контакту дитини з навколишнім світом і вміння правильно реагувати на зовнішні ситуації. Чим раніше діагностувати аутизм – тим більше шансів на ефективність корекційної роботи.

Наукою достеменно не встановлено точних причин виникнення аутизму. Анжеліка Кузьміна, яка працювала педіатром, а пізніше перепрофілювалася на дитячу психіатрію, ділиться власними спостереженнями.

«Коли почалася війна в 2014 році, і було дуже багато вагітних, до мене в 2017-2018 роках було дуже багато звернень щодо дітей з підозрою на розлади аутистичного спектру. Коли жінки в першому триместрі  вагітності  відчували великі стреси», каже Анжеліка Кузьміна.

Якщо дитина не реагує на мамине обличчя, не вимагає до себе уваги, коли прокинулася чи має переповнену підгузку, мало агукає та уникає зорового контакту – батькам треба звернутися до фахівців. Також має викликати занепокоєння, якщо в півтора роки в дитини немає мови, вказівного жесту, вона не виконує елементарні прохання батьків щось принести, показати, не імітує звуки тварин.

Якщо в три роки не має мовного розвитку – це вже більш серйозний дзвіночок. Як і наявність незвичайної мови та усамітнення. Крім цього, такі діти не розуміють небезпечних ситуацій і мають стереотипні рухи-ритуали, через які заспокоюються. Війна негативно впливає на діток-аутистів, адже вони бояться змін. Тому дитячий психіатр має багато дзвінків від батьків, що евакуювалися. А у маленьких пацієнтів – відкати в розвитку соціалізації та комунікації.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що реабілітаційний центр «Милосердя» переїхав з Покровська до Закарпаття.