У Покровську триває ліквідація наслідків російського обстрілу, який стався ввечері 31 грудня. Деталі дізнавалася знімальна група ТК «Орбіта».

Закрити дахи та вікна в пошкоджених будинках допомагають бригади комунальних служб. На вулиці відвантажують будматеріали, надані міською владою.

«У нас побило паркани та дах. Ось зараз, дякую, хлопці закінчують. Дошки, шифер, цвяхи, люди – надають усю допомогу», – розповів Олександр.

«Доводиться повністю перекривати весь дах, всі будівлі. Надали допомогу і шифером, і лісом частково – повністю немає можливості, але те, що могли, комунальні служби нам надали», – зазначає Павло.

«Усе було дуже швидко. У перший день був газ – ми дуже вдячні, що в нас було тепло. На другий день, 2 січня, з'явилася електроенергія. Тут працювало так багато людей», – розповіла покровчанка.

Це вже 49 обстріл Покровська, отож механізм допомоги постраждалим добре відпрацьований. У ліквідації наслідків задіяні кілька комунальних служб.

«Зараз ми працюємо більше з домогосподарствами, які підлягають відновленню, для того щоб людям було легше пережити морози, які очікуються на цьому тижні. Сьогодні над відновленням покрівель працює шість бригад», розповів заступник начальника Покровської МВА Олексій Стебель.

А ось будинок сім’ї Литвинів не підлягає відновленню. Вони збирають документи для отримання компенсації за зруйноване житло. Поки ж родина буде вдячна за фінансову підтримку всім небайдужим, адже залишилась не тільки без даху над головою, але й усього нажитого за спільні сімейні роки.

Картка ПриватБанку 5457 0822 9378 6872 – Литвин С.В.

Будинок пані Алли теж не відновити. Придатною до проживання може буде літня кухня, але її ще треба відремонтувати. Причому якнайшвидше, бо попереду ще два місяці зими. Тож жінка буде дуже вдячна всім, хто зможе їй фінансово допомогти.

Картка ПриватБанку 5168 7451 1231 6739 – Шабатова А.Г.

Геть розтрощений і будинок пана Олексія, який приїхав зустрічати Новий рік з фронту. Поранення отримала його дев’ятирічна донька.

«Осколкові поранення – дякувати Богу, не тяжкі. Вона у лікарні на перев'язці, ночувати відпустили додому», – розповів чоловік.

До контакт-центру з приводу обстрілу надійшло 216 заявок. З першого дня фахівці управління соцзахисту почали обдзвонювати усі постраждалі сім’ї, які звернулися до контакт-центру, аби надати роз’яснення і консультації.

«У місті прийнята і вже давно діє програма надання фінансової підтримки за рахунок місцевого бюджету. Власникам зруйнованих будинків, визнаних комісією непридатними для подальшого проживання, буде виплачено 80 тисяч гривень з місцевого бюджету», розповіла начальниця Покровського УСЗН Ірина Бонзюх.

Усі постраждалі від обстрілу можуть подавати заявки на компенсацію за державною програмою єВідновлення. Зробити це можна самостійно через Дію або з допомогою фахівців місцевого ЦНАПу чи Управління соцзахисту. В УСЗН готові допомогти кожному, звертатися можна особисто або за телефонами: 099-323-89-99, 095-399-90-55.

На місцях обстрілу працює комісія з обстеження пошкоджених будівель.

«Комісія почала працювати з 1 січня, і на 3 січня вже встановлено, що вибухом було пошкоджено 68 приватних, 22 багатоквартирних будинки, три заклади освіти, два заклади культури, два заклади медицини, також один заклад, який стосується критичної інфраструктури. Комісія встановила, що 8 будинків попередньо не підлягають відновленню. Власникам роз'яснено процедуру подання документів для отримання компенсації за зруйноване майно», – розповів начальник КП «Управління капітального будівництва» Данило Проскуренко.

Завершуються відновлювальні роботи і на котельні в північній частині Покровська, яка теж зазнала пошкоджень.

«Станом на сьогодні на котельні відновили подачу електроенергії, замінили усю запірну арматуру, наповнили водою мережі. Є кілька витоків – поривів трубопроводу, працюємо над їх усуненням»,зазначив Олексій Стебель.

Очікують у місті і на допомогу від міжнародних організацій, до яких звернулися фахівці Управління соцзахисту. Два фонди вже пообіцяли постраждалим родинам будматеріали, натуральну і фінансову допомогу.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що ввечері 31 грудня російські війська випустили по Покровську 7 ракет.