Часті вибухи, тривоги, невизначеність майбутнього – все це вкрай негативно впливає на ментальне здоров’я. Перші, хто може допомогти з налагодженням психічного стану – це сімейні лікарі. Відповідне навчання пройшли й покровські медики первинної ланки. Про це повідомили в Покровському центрі первинної медико-санітарної допомоги.

«У нашому центрі здобули знання з приводу психічного здоров'я 50 медичних працівників – 19 лікарів і 31 медична сестра», розповіла директорка Покровського ЦПМСД Інеса Остряніна.

Навчання проходило в форматі онлайн на платформі НСЗУ. Медиків навчили, як з перших хвилин спілкування з пацієнтом по його поведінці, інтонаціях, рухах визначити потребу в психологічній допомозі, як правильно підібрати лікарські препарати.

У центрі працюють психолог і психотерапевт. Але медики кажуть, що для початку краще звернутися до сімейного лікаря, який надасть первинну психологічну допомогу і за потреби скерує до вузьких спеціалістів для більш поглибленої роботи.

Лікарі Покровська підтверджують: кількість пацієнтів з ознаками тривожності, розладами сну, втратою апетиту, тремтінням в тілі значно зросла. Найбільше таких симптомів у переселенців.

Особливої  уваги нині потребує ментальне здоров’я дітей. Лікарі радять батькам більше з ними контактувати і не приховувати правду. Наприклад, не слід говорити малечі, що то не вибухи, а феєрверки. Краще відверто пояснити: у нас в країні війна, може бути гучно, але я поряд, не лякайся. Для відволікання краще використовувати не гаджети, а книги, настільні ігри, творчість. Багато залежить і від поведінки батьків у критичний момент.

Не слід зволікати зі зверненням до лікаря, коли після прильоту в дитини цокання зубами, тремтіння тіла, збліднення обличчя, паніка, адже потім формуються депресивні тривожні синдроми. Саме їх все частіше виявляють у підлітків нашого регіону.

До Покровського ЦПМСД уже звернулося більше вісімдесяти людей, якім сімейні лікарі допомогли в сфері медичної психології. Записатися на прийом можна за телефоном контакт-центру медзакладу: 050-482-89-91.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, як може нашкодити здоров’ю вживання вітамінів без призначення лікаря.