Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки продовжує роботу з підготовки законопроекту про мобілізацію до другого читання. Про напрацювання за підсумками роботи 28 лютого повідомила член комітету, народна депутатка Ірина Фріз на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема за два дні роботи за напрямками комітет не підтримав:

▪ обмеження щодо виїзду за кордон;

▪ блокування рахунків;

▪ електронні повістки;

▪ електронний кабінет як обов’язок (але підтримав як право, тобто можливість для військовозобов’язаних, резервістів та призовників використовувати цей механізм для оновлення даних тощо);

▪ зниження віку з 27 до 25 років, адже є ухвалений ВР закон, який вже майже рік не підписано.

«Не дійшли згоди щодо обмеження консульських послуг – голоси розділились 50/50. Будемо працювати над цим питанням під час розгляду правок … боротись за зняття цієї норми», – повідомила Ірина Фріз.

Також за участі голів комітетів соцполітики та охорони здоров’я, Міністра соцполітики та заступника МОЗ обговорили питання звільнення від призову під час мобілізації. Підтримано звільнення:

▪ тих, у кого на утриманні троє і більше дітей, крім тих, в кого заборгованість по сплаті аліментів;

▪ опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів;

▪ опікунів особи, яка визнана судом недієздатною;

▪ членів сім’ї І та ІІ ступеню споріднення особи з інвалідністю І та ІІ групи.

«Наголосили на необхідності врегулювати питання звільнення від мобілізації осіб, на утриманні яких знаходяться хворі, які потребують постійного догляду. Врегулювання питання для інвалідів ІІІ групи – принципове питання, адже маємо тисячі звернень від громадян щодо цієї норми», – зазначила Ірина Фріз.

Комітет також підтримав надання права засудженим особам, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, бути призваними на військову службу під час мобілізації.

«Наполягала на знятті 50% бронювання для держслужбовців категорії «Б», «В» та поверненню до чинної редакції, що також вже підтримує і Мінеконом, і МО. Комітет підтримав першу редакцію, тому будемо це питання також відстоювати під час правок», – пише нардепка.

За її словами, сьогодні Комітет продовжує роботу із затвердження напрямків, після чого перейде до розгляду правок.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що 7 лютого Верховна Рада України прийняла в першому читанні урядовий законопроєкт №10449 щодо військової служби, мобілізації та військового обліку.