Минулий тиждень був занадто теплим для зимового періоду, середньодобова температура набула плюсових значень, що досить негативно вплинуло на стан озимих культур. Про це розповів директор Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції НААН Олександр Вінюков.

«Звісно, на сьогодні це не призведе до загибелі, але призведе до скорішого поширення хвороб навесні, коли рослини будуть відходити від зимової сплячки. Це частково знизить потенціал, який був сформований восени, і частково вплине на майбутній врожай», – пояснює Олександр Вінюков.

За його словами, різкі перепади температури повітря сформували доволі стресову ситуацію для рослин. Таке зимове потепління є аномальним явищем, хоча і досить частим протягом останніх років.

«Стан на сьогодні добрий і задовільний. Хвилювань, що не перезимує – немає», – додав фахівець.

Але існує інша серйозна загроза – мишоподібні гризуни. Відносно тепла погода добре сприяє їх розмноженню, і зараз вони активізувалися. Скрізь на полях та фермерських угіддях є сліди їх життєдіяльності. 

«Ось саме тут ми бачимо мишачу колонію, яка розростається і вже займає приблизно 2 метри в діаметрі. Якщо не проводити ніякі роботи, то вона буде розширюватися. Ми бачимо, скільки тут норок, бачимо шляхи, бачимо пошкоджені рослини, у яких вони згризають верхню частину», – розповідає Олександр Вінюков. 

Саме соковита озимина є одним з найулюбленіших ласощів гризунів, тому вони завдають значних збитків фермерам.

«Були роки, коли до 100 гектарів площі озимої пшениці знищувались мишоподібними гризунами повністю. Тобто, якщо не боротися з ними, той видовий склад та кількість, що є на сьогодні, може призвести до фатальних наслідків», – підкреслює директор сільськогосподарської дослідної станції. 

Нині, за його словами, саме час розпочинати боротьбу зі шкідниками. Це можна робити з наступного тижня, коли вже будуть сталі морози, без зайвої вологи та багнюки. Це питання кожен товаровиробник вирішує окремо, але такі заходи добре зменшують чисельність гризунів.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Департаменті агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОДА попередили про небезпечне поширення мишей та розповіли про методи боротьби із гризунами.