Лише двоє учасників XIX Всеукраїнського диктанту національної єдності написали роботи без помилок. Саме вони стали абсолютними переможцями. Про це розповіли співорганізаторка диктанту Олена Зелінченко та автор диктанту Олександр Авраменко в ефірі Українського радіо.

За словами Олени Зелінченко, для тих, хто припустився незначних помилок, організатори вирішили створити другу та третю номінацію – аналог другого та третього місць.

З повним переліком переможців XIX Всеукраїнського диктанту національної єдності можна ознайомитися за посиланням.

«Текст виявився складним, лише двоє переможців, – зазначив Олександр Авраменко, – хоча минулого року було аж 311 робіт без жодної помилки. Треба зауважити, що минулого року можна було упродовж двох днів піти до науковця, філолога, вивірити усі помилки, порадитися, а тут треба було упродовж 15 хвилин надіслати свою роботу, і перевірити диктант було неможливо. Думаю, саме цим і пояснюються лише двоє переможців».

«У нас могла би бути третя переможниця, вона практично все написала правильно, але взяла «Українське радіо» в лапки, і таким чином зрізалася і не вийшла в абсолютні переможці. Але на друге місце потрапила», – додала Олена Зелінченко.

Через те, що роботи надсилалися електронною поштою, складно визначити всю географію цьогорічного диктанту. Втім, організатори все-таки визначили найактивніші регіони.

«За тими даними, що в нас є, ми можемо сказати, що найактивнішими були Київська область, місто Київ, Донецька та Львівська області, – перерахувала Олена Зелінченко. – Щодо закордону: 14 листів з Об’єднаних Арабських Еміратів, причому один з диктантів написаний майже ідеально, 5 листів з Латвії, 4 з Малайзії, 3 з Німеччини, 2 з Данії і по одному листу з Канади, Фінляндії, Норвегії, Сербії, Йорданії, Чехії, Ізраїлю, Франції, Польщі, Білорусі, Росії та Китаю».

Нагадаємо, радіодиктант проходив 8 листопада. До нього долучилися й жителі Покровська.