Комунальне підприємство «Добро» з настанням теплих днів завершує опалювальний сезон в Добропільській, Білозерській та Новодонецькій громадах. Середньодобова температура плюс 8 градусів дозволяє це робити згідно з законом про теплопостачання.

Директор підприємства Олег Дмитрук оцінює сезон, що минув, задовільно, але каже, що розслаблятися ніколи, адже для колективу починається ремонтний період.

«Плануємо капітальний ремонт котла №1 на котельні №1 міста Добропілля. Це доволі об’ємна робота, будемо залучати підрядника. Плануємо замінити близько 3 кілометрів тепломереж, також придбати насосне обладнання для поліпшення нашої роботи», – розповів Олег Дмитрук.

На маленьких котельнях Білицького, Новодонецького та Білозерського планують замінити 15 котлів. Зварювальники та слюсарі підприємства роблять їх самотужки і господарським способом замінюють.

Керівник зазначає, що непросто планувати ремонтні роботи в умовах великих боргів населення.

«Масштаб ремонтів буде залежати від рівня оплати. На сьогодні тільки населення заборгувало нам більше 150 мільйонів. Заходи з підготовки до наступного опалювального сезону – це більше 100 мільйонів. Якби всі погасили борги – ми б відпрацювали добре. Якщо ми хочемо наступний сезон жити в теплі – проявіть громадянську позицію і погасіть борги», – зазначає Олег Дмитрук.

З тими споживачами, на яких не діють прохання, підприємство веде позовну роботу. Суми найбільших боргів за опалення в людей доходили до 60 тисяч, а серед населених пунктів найбільша заборгованість – у жителів Білозерського.

«За 2023 рік було подано до суду понад 188 справ на 4 мільйони гривень, за 2024-й уже подано 93 справи – це близько 2 мільйонів гривень. Щодо виконавчої служби, за 2023 рік нам вдалося утримати понад 1 мільйон гривень, і в більшості боржників були арештовані рахунки, транспортні засоби та майно», – розповіла провідна юрисконсультка КП «Добро» Тетяна Шишова.

За її словами, арешти рахунків хоч і непопулярна, але дієва практика, яка пришвидшує погашення боргів.

Тетяна Шишова звернула увагу, що з початку року розмір судового збору вже більше 3 тисяч гривень, ще 10 відсотків від заборгованості – це виконавчий збір, тому не в інтересах боржника доводити справу до суду.

«Ви можете прийти до абонвідділу та укласти договір реструктуризації. Звертайтеся – підприємство завжди йде споживачам назустріч», – каже Тетяна Шишова.

Серед проблем КП «Добро» – не тільки борги, а ще й кадрове забезпечення підприємства. В опалювальний сезон тут працювало 317 людей замість 520, як належить. Нестача людей складає понад 40%. За словами керівника, щоб зберегти колектив, кочегарів на час ремонтного періоду переводять підсобними робітниками – але всіх проблем це все одно не вирішує.

Читайте також: КП «Добро»: колектив з історією та великою відповідальністю

«Приходьте до нас на роботу. Ми стабільно виплачуємо двічі на місяць зарплату. Бракує на літній період слюсарів з ремонту обладнання, електриків, зварювальників», – каже Олег Дмитрук.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».