Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що причиною авіакатастрофи літака "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном стала помилка, допущена в період кризи, що виникла через авантюрні дії США. Про це він написав у суботу на своїй сторінці в Twitter, повідомляє УНН.

"Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування збройних сил (Ірану): людська помилка, допущена в кризовий період через авантюризм США, що призвела до катастрофи", - написав він.

Заріф висловив співчуття і вибачення іранському народу, а також сім'ям жертв трагедії.

Літак "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном був збитий ПВО Ірану помилково. Це підтвердив генеральний штаб ЗС країни, говориться в заяві поширеній агентством ISNA.

"Внаслідок ненавмисної людської помилки літак був випадково збитий, що, на жаль, призвело до загибелі співвітчизників та іноземних громадян", - йдеться в заяві.

Відзначається, що "під час польоту літак опинився в безпосередній близькості від одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових ісламської революції (елітні частини ЗС Ірану) і за формою на висоті польоту нагадував ворожий об'єкт".

У заяві йдеться про те, що "через кілька годин після ракетних ударів (ВС Ірану по військових базах США в Іраку) значно збільшилася кількість польотів американських військових літаків". "Ця обставина стала причиною підвищеної чутливості серед підрозділів протиповітряної оборони", - підкреслюється в повідомленні.

Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що розслідування аварії триває, і винних буде притягнуто до відповідальності.