23-річній жительці Новогродівки винесено обвинувальний вирок за державну зраду. Про це повідомляє відділ інформаційної політики Донецької обласної прокуратури.

«За публічного обвинувачення Донецької обласної прокуратури Індустріальним районним судом м. Дніпропетровська ухвалено вирок 23-річній громадянці України за державну зраду (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України). Їй призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією майна», – повідомляють у прокуратурі.

Прокурори у суді довели, що у 2018 році жінка, перебуваючи в тимчасово окупованому Донецьку, була завербована представником спецслужб рф. Уже в перші дні повномасштабного вторгнення окупанти почали залучати її до підривної діяльності проти України. 

Жінка збирала дані про місця дислокації українських захисників, зокрема через особисті знайомства з військовослужбовцями ЗСУ та правоохоронцями. Поряд із цими об’єктами вона наносила мітки червоною фарбою, фотографувала їх та відправляла окупантам знімки разом з координатами.

Крім того, правопорушниця доповідала ворогам про чисельність українських військових, розкривала напрямки руху військової техніки. За кожне таке повідомлення вона отримувала по 2 тисячі гривень від російських спецслужб.

Правоохоронці викрили та затримали інформаторку на початку березня 2022 року. Досудове розслідування стосовно неї здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

«Попри невизнання жінкою своєї провини, суд погодився із беззаперечними доказами, наданими стороною обвинувачення, та ухвалив обвинувальний вирок», – зазначають у прокуратурі.

Раніше повідомлялося, що СБУ затримала покровчанина, який зливав ворогам інформацію про ЗСУ.