Для пом’якшення карантинних обмежень регіон повинен відповідати усім критеріям адаптивного карантину. Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу, повідомляє прес-служба МОЗ.

За словами міністра, ці критерії розроблені провідними фахівцями і не будуть переглядатися.

«Сьогодні для переходу на наступний рівень пом’якшення карантину область повинна відповідати трьом критеріям. При цьому найбільше запитань надходить щодо показника про кількість тестувань, який визначений на рівні 12 тестувань на 100 тисяч населення. Запитують: чи можна знизити цей показник у зв’язку із невеликою кількістю захворілих. Моя відповідь проста: якщо взагалі не тестувати на коронавірус, то на папері взагалі жодного хворого не буде. Тому тести потрібні, і потрібно нарощувати ці показники», – підкреслив Максим Степанов. 

За словами міністра, на відміну від інших країн, в Україні скасування обмежувальних заходів відбувається без різкого скорочення випадків COVID-19. Саме тому ситуація повинна бути контрольованою, в тому числі за допомогою критеріїв адаптивного карантину. 

Нагадаємо, з 22 травня в Україні запроваджений адаптивний карантин, який передбачає пом’якшення обмежувальних заходів у кожному регіоні окремо – у залежності від ситуації з коронавірусом. Для переходу на новий етап пом’якшень кожна область повинна відповідати трьом критеріям: кількість захворювань на COVID-19 на 100 тисяч населення, завантаженість ліжок в лікарнях, а також кількість тестувань на 100 тисяч населення.

Донеччина наразі не може пом’якшити карантин саме через недостатнє охоплення жителів тестуванням.