Сьогодні, 21 листопада, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков підписав документи для повного відновлення всіх виплат матеріального забезпечення. Про це повідомляється на сайті ФССУ.

«Відновлення виплат знаходиться під особистою відповідальністю Є.Баженкова, оскільки фінансування Фондом лікарняних і допомог по вагітності та пологах відповідно до законодавства на сьогодні неможливе без внесення змін до бюджету Фонду», – йдеться у повідомленні.

«Є буква закону, і є дух закону, – говорить Євген Баженков. – За буквою закону Фонд не має права з 20 листопада перераховувати кошти на матзабезпечення, хоча гроші на рахунках в нас є. Учора весь день Фонд не фінансував ані лікарняні, ані декретні. Але мова про соціальні страхові виплати. Зранку я зібрав у Фонді нараду, мені підтвердили, що законодавчо правових шляхів для відновлення виплат без подання Міністерством соціальної політики на Кабінет Міністрів України змін до бюджету немає. Тому я вимушений порушити фінансову дисципліну і слідувати саме духу закону – сьогодні я беру на себе відповідальність і відновлюю всі виплати. На 26 листопада голова правління Фонду Володимир Саєнко терміново скликав позачергове засідання правління, сподіваюсь, на ньому приймуть рішення про правове врегулювання цієї ситуації».

Нагадаємо, учора Фонд соціального страхування України повідомив про вимушене припинення фінансування виплат матеріального забезпечення, зокрема, декретних та лікарняних, у зв’язку з закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, передбачених бюджетом Фонду на 2019 рік.

Разом з тим у Кабінеті Міністрів та Міністерстві соціальної політики України заявляють, що Євген Баженков був нещодавно поновлений на посаді без дотримання необхідної процедури та не мав повноважень приймати рішення про припинення виплат. Також повідомляється, що Мінсоцполітики звернулося до Міністерства юстиції із проханням скасувати реєстрацію Євгена Баженкова як директора виконавчої дирекції Фонду.