Учора ввечері Міністерство соціальної політики поширило заяву щодо ситуації із призупинення виплат Фондом соціального страхування України.

Нагадаємо, 20 листопада ФССУ повідомив про призупинення фінансування деяких виплат, зокрема, декретних та лікарняних. Директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков пояснив це не браком коштів, а закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, передбачених бюджетом Фонду на 2019 рік. Він пообіцяв, що виплати будуть відновлені, щойно Кабінет Міністрів внесе відповідні зміни до цьогорічного бюджету ФССУ.

У Мінсоцполітики повідомляють, що інформація про призупинення фінансування виплат декретних та лікарняних не відповідає дійсності. За даними міністерства, станом на 20 листопада залишки на рахунку Фонду становили 429,4 мільйона гривень, що є достатнім для проведення необхідних виплат у поточному місяці.

«Більше того, надходження до Фонду формуються щодня із сплати єдиного соціального внеску роботодавцями, – повідомляє Мінсоцполітики. – Проте «новий» керівник Фонду Євген Баженков, якого минулого тижня Печерський суд Києва поновив на посаді, і який був зареєстрований державним реєстратором навіть без повного тексту судового рішення в той самий день, призупинив виплати. Міністерство соціальної політики вважає цю ситуацію неприйнятною».

«Пан Баженков не був уповноважений приймати такі рішення, тому що не було засідання комісії з його поновлення, – додається в повідомлені Кабінету Міністрів. – Будь-які рішення щодо суттєвих змін по бюджету, зокрема щодо призупинення виплат, приймаються лише правлінням Фонду – не одноосібно. Правління Фонду не збиралось, тож жодних рішень по призупиненню виплат не приймалось».

18 листопада Мінсоцполітики вже звернулося до Міністерства юстиції із проханням скасувати дії державного реєстратора щодо запису Євгена Баженкова як директора виконавчої дирекції Фонду.

«Мінсоцполітики докладе усіх зусиль для якомога швидшого вирішення ситуації та гарантує поновлення виплат. Для цього урядом було затверджено склад урядової сторони правління Фонду, щоб перевести роботу Фонду в правове поле і уникнути подібних маніпуляцій», – йдеться у повідомленні міністерства.