21 грудня у Гродівці відбулася робоча нарада, під час якої обговорювалась доцільність внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Донецької області щодо створення на території Покровського району Удачненської та Рівненської ОТГ. Про це повідомляє Департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.

У нараді взяли участь співробітники департаменту інформаційної та внутрішньої політики ОДА на чолі з директором департаменту Наталією Чуковою, а також представники міст Покровська, Мирнограда та Покровського району.

«Під час зустрічі представниками сільських та селищних рад були запропоновані зміни до перспективного плану, які були обговорені та будуть найближчим часом вивчені та проаналізовані», – йдеться в повідомленні Донецької ОДА.

За баченням представників органів місцевого самоврядування та громадськості, до складу Удачненської селищної громади повинні увійти Удачненська селищна, Першотравнева та Сергіївська сільські громади. До складу Рівненської громади з адміністративним центром у селищі Новоекономічне – всі сільські та селищні ради, які за Перспективним планом повинні увійти до складу Мирноградської громади, та Рівненська сільрада, яка за Перспективним планом входить до Покровської ОТГ. 

«Усього 8 областей України, у тому числі Донеччина, мали затверджені перспективні плани, які охоплюють 100% території. Ми є одним із лідерів. Але є нові виклики, побажання, – наголосила директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Наталія Чукова. – Тому з’явилося нове доручення, яке передбачає оновлення перспективного плану, і ми приїхали сюди для того, щоб почути думку місцевого населення, дізнатися про проблеми. Тепер наше завдання полягає в тому, щоб якомога виваженіше, толерантніше, з урахуванням вимог кожного представника сільської та міської громад, зробити перспективний план, який дозволить бути всім майбутнім громадам самодостатніми».

Як підкреслила Наталія Чукова, ця зустріч відбулася за ініціативи Донецької облдержадміністрації. За її словами, для обласної влади важливо, щоб усі громади, які пройдуть шлях об’єднання протягом 2020 року, перейшли на прямі міжбюджетні відносини, що дасть можливість отримувати значну фінансову допомогу від держави. «До цього ніхто так між собою не розмовляв, всі мали претензії один до одного і не проробляли спільного бачення дій», – зазначають в ОДА.

Наталія Чукова додала, що головний принцип добровільного об’єднання громад – це спроможність. А це не тільки наявність фінансового ресурсу, а й можливість надання послуг, наявність дітей дошкільного віку та інші вимоги.

Нагадаємо, попередня редакція Перспективного плану формування територій громад Донецької області, розроблена Донецькою ОДА та затверджена Кабінетом Міністрів України, передбачала створення в Покровському районі Покровської, Мирноградської та Удачненської ОТГ.

Згідно з останніми змінами до Перспективного плану, внесеними 6 грудня 2019 року розпорядженням голови Донецької ОДА, на території району залишились дві ОТГ – Покровська та Мирноградська.