Випускники Покровського професійного ліцею захистили свої дипломні проєкти. До складу державної екзаменаційної комісії увійшли як викладачі ліцею, так і представники «Метінвест Покровськвугілля». Вони ознайомили випускників з програмою «Перше робоче місце», що діє на підприємстві – повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

Одним з перших дипломний проєкт захистив Артем Писаренко. Хлопець вже давно знає, що хоче йти гірничим шляхом, і в своїх силах впевнений.

«Я пройшов практику тривалістю півроку на дільниці КТ-5. Там я багато чого навчився і далі буду працювати на цьому підприємстві в шахтоуправлінні «Покровське». Я вважаю, що шахтарська справа має майбутнє», – розповів Артем Писаренко.

Одразу після свого одногрупника захищав дипломний проєкт Артем Шевченко. Він розповів членам комісії про роботу шахтної підйомної кліті, зазначивши, що ця установка має неабияке безпекове значення для працівників. Вона потребує ретельного огляду та постійних перевірок, аби служити довго та надійно.

«За три роки, поки я тут навчався, викладачі дали мені необхідну базу знань, щоб я міг спокійно орієнтуватися в своїй професії. Я думаю, що мою роботу гідно оцінять, і я отримую гарну оцінку за її виконання», – каже Артем.

За словами ліцеїста, він ще змалечку знав, що хоче присвятити життя гірничій справі, адже для нього ця діяльність – особлива.

«Це продовження трудової династії. Мій дідусь був шахтарем, мій батько є шахтарем. У нашому регіоні професія шахтаря дуже перспективна. Незабаром я планую вступити до університету і стати більш кваліфікованим спеціалістом у своїй сфері», – розповів Артем Шевченко.

Нещодавно дипломи вже отримали випускники, які навчалися тут на базі повної загальної середньої освіти – після 11 класу.

«Сьогодні в нас захищаються учні і отримують дипломи кваліфікованого робітника за професією електрослюсар підземний, гірник підземний, електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування. Тобто вони мають три професії в одній. Усі вони отримали направлення на шахту, і за своїм бажанням можуть йти туди працювати. Деякі виявили бажання продовжувати навчання у вищих навчальних закладах», – розповів директор Покровського професійного ліцею Леонід Костиря.

Серед членів комісії – викладач спецдисциплін Покровського профліцею Олександр Геращенко. Він для своїх вихованців є ще й науковим керівником. За його словами, в умовах дистанційного навчання займатися нелегко, але зв’язок тримали щодня.

«Кожен учень отримав тему дипломної роботи, пов’язану безпосередньо з дільницею, на якій він проходив виробниче навчання. Обговорювали з ними всі нюанси, хлопці старалися. І я бачу результати праці, старання не пройшли даром, хлопці підготовлені добре, і в майбутньому вони принесуть багато користі як гірничому підприємству – шахтоуправлінню «Покровське», так і нашій країні», – зазначає Олександр Геращенко.

Ліцеїсти зізналися, що їм сумно прощатися з навчальним закладом та викладачами. Три роки позаду, далі – ще більш відповідальні справи, і їх звичну форму вже скоро доведеться змінити на шахтарський спецодяг.

«Я пішов сюди після 9 класу, і тепер вже можу влаштовуватись на підприємство та працювати повноцінно. У мене захист пройшов дуже вдало, та своїм одногрупникам я хочу побажати захистити диплом теж достойно», – каже випускник Покровського професійного ліцею Микита Іванов.

До складу державної екзаменаційної комісії увійшли й представники «Метінвест Покровськвугілля». Вони також ставили ліцеїстам питання та долучалися до обговорень.

«Головна мета на сьогоднішньому захисті дипломних робіт – це в першу чергу ознайомити студентів, випускників Покровського профліцею з програмою «Перше робоче місце». За умовами програми роботодавець гарантує виплату «підйомних»: на перший та на третій місяці додатково до заробітної плати нараховуються виплати у розмірі 10 тисяч гривень, на шостий та дванадцятий місяці – виплати 15 тисяч гривень. Ця програма розповсюджується не тільки на випускників навчальних закладів, а й на тих претендентів, які не мали до цього офіційного досвіду роботи», – розповіла начальниця відділу найму Центру кар’єри компанії «Метінвест Покровськвугілля» Юлія Цикладзе.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що шахтоуправління «Покровське» надає можливість студентам та ліцеїстам профільних навчальних закладів проходити виробничу практику.